Diş Apsesi Tedavisi
Diş apsesi tedavisi konusunda detaylı bilgiler vereceğimiz bu yazımızda, sizler de diş apsesi belirtileri ve tedavisi ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Diş apsesi, pek çok dişeti ve dişetine destek olan dokulardaki rahatsızlıklara oranla acı ve ağrı gibi durumlar meydana getirir.
Diş eti sorunları genel olarak kronik bir şekilde ilerleme gösterir ve bu nedenle belirtileri oldukça geç görülür. Buna karşın pulpa odasında yani sinirler üzerinde etkili olan apseler, akut dönemlerde oldukça ciddi ağrılar meydana getirir. Böyle bir durumda ise yapılması gereken bir an önce müdahale edilmesi olmaktadır.
Diş Apsesi Neden Oluşur ?
Günümüzde bir diş apsesinin nedenleri hakkındaki çok net bir bilgiye sahibiz: Apselerin diş kökleri, diş etleri ve/yada dişlerde bakteriyel bir enfeksiyonu olduğunu biliyoruz. Yazının başlangıcında da belirtildiği suretiyle enfeksiyonun yerine gore apse oluşumu farklılık gösterir.
Örneğin periapikal bir apsede bakteriler dişlere oyukların içlerindeki küçük deliklerden ulaşır. Bir periodontal abse plak içinde bulunan bakterilerin diş etini kontamine etmesinden oluşur. Hastanın diş etleri iltihaplanır. Bu da periodontal ligamanın (diş kökünü çevreleyen doku) ve diş tabanının ayrılmasına neden olur. Bir periodontal cep minik bir çatlaktır, periodontal ligament kökünden ayrıldığında doğar. Bu küçük boşluk kolayca kirlenir. Bakteriler periodontal boşlukta büyümeye devam ettikçe periodontal iltihap oluşur.
Apsesi Türleri Nelerdir ?
Diş apsesi türleri üç farklı şekilde karşımıza çıkar. Diş hekimleri de apsenin oluştuğu bölgeye göre diş apsesini üç farklı şekilde ele alır. Diş apsesi türleri aşağıdaki gibidir;
- Periapikal apse
- Periodontal apse
- Gingival apse
Periapikal apse: Dişlerde, apeks olarak tanımlanan kök ucunda oluşan apse türüdür.
Periodontal apse: Diş ve diş etlerinin buluştuğu bölgelerde biriken kalıntılar ve bu kalıntılara bağlı meydana gelen plaklardan kaynaklı bakterilerin oluşması sonucunda ortaya çıkan apse türüdür.
Gingival apse: Direkt olarak diş etlerinde meydana gelen apse türüdür.
Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir ?
Diş apsesinin birçok belirtileri vardır. En yaygın ve hissedilen belirtisi şiddetli diş ağrısıdır. Yemek yerken kendini gösteren diş hassasiyeti ve yine yemek yerken oluşan ağrılar en çok görülen belirtilerdir. Söz konusu bu ağrılar baş ağrısına da neden olabilir. Apseler yüksek oranda enfeksiyon taşıdıkları için sık sık hastalanmakta bir apse belirtisidir.
Ayrıca İlerlemiş hastaların bazılarında diş apsesi yüz ve boyunda şişme gibi daha büyük çapta belirtilere de sebep olabilmektedir. Diğer belirtileri şöyle sıralayabiliriz;
- Ağız kokusu
- İlerlemiş durumlarda ağzı açamama gibi problemler
- Çiğneme ve ısırma hareketleri sırasında oluşan şiddetli ağrı
- Sıcak yiyecek veya içeceklere karşı aşırı hassasiyet durumu
Ne Zaman Diş Hekiminize Başvurmalısınız ?
Yukarıda yazılan belirtilerden en az birini yaşıyorsanız, özellikle yüzünüzde ve yanağınızda şişlik gibi şikayetleriniz varsa ya da ateşiniz yüksek çıkmaya başladıysa derhal diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Bu belirtiler enfeksiyonun muhtemelen çenenize ve çevreleyen dokuya yayıldığının işaretidir. Eğer hekiminiz sizi hemen muayene edemeyecek durumdaysa herhangi bir acil servis bölümüne gitmeniz gerekmektedir.
Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir ?
Diş apsesi belirtileri ile diş hekimine başvurulması halinde ilk olarak şikayet edilen bölge ile ilgili fiziksel kontroller sağlanır. Bunun ardından yine ilgili bölgenin röntgeni çekilir ve apsenin hangi aşamada olduğu tam olarak netleştirilir.
Daha sonra ise enfeksiyonun diş içinde bulunan sinire ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilir ve diş apsesi eğer sinire ulaşan bir enfeksiyon nedeniyle meydana gelmiş ise dişte bulunan sinir alınır. Bunun tam adı ise kanal tedavisi olarak karşımıza çıkar. Genel olarak bakıldığında diş apsesi tedavisinde uygulanan yöntemler aşağıdaki gibidir;
- Öncelikle diş apsesine neden olan etkenin tam olarak ne olduğu anlaşılır ve bunun ardından tedavi sürecine geçilir.
- Diş etlerinin istenen bir şekilde ve sağlıklı olması için temizlik yapılması gerekebilir.
- Ayrıca dişin bazı bölgelerinde küretaj olarak tanımlanan derin temizlik işlemi yapılabilir.
- Tedavi sürecinde direkt olarak ilaç verilmesi uygun görülmez. Bunun yerine iltihaplı bölge geniş ise anestezi etkisi ile iltihabın akıtılması sağlanır.
- İltihabı akıtmak için lokal yöntemler yeterli gelmediğinde cerrahi müdahalelere başvurulur. Böylece hem diş eti hem de diş kökleri enfeksiyonun tekrar ortaya çıkamayacağı şekilde temizlenir.
- Diş apsesi tedavisinde en çok tercih edilen tedavi uygulamalarından biri kanal tedavisi olarak karşımıza çıkar. Bu uygulama ile diş apsesi tek bir seansta kolayca kurutulur.