Ağız Kanseri – Belirtileri, Nedenleri, Tanı ve Tedavisi
Ağız kanseri ağız, dudaklar, dil, boğaz, tükürük bezleri ve sinüsleri etkileyen bir tür baş ve boyun kanseridir.
Ağız kanserinin ilk belirtileri genellikle ağrısız yumrular veya düzgün iyileşmeyen yaralardır. Ağzınızda veya boğazınızda herhangi bir değişiklik fark ederseniz, hemen doktorunuza görünün.
Ağız kanseri nedir?
İnsan papilloma virüsü (HPV) dudaklarınızdaki veya dilinizdeki normal deri hücrelerini enfekte ederek ağız kanserlerine neden olabilir. HPV’niz varsa, bu ağız kanserine yakalanacağınız anlamına gelmez, ancak bu virüse sahip olmanız, bu tür bir tümör geliştirme olasılığınızı bu virüse sahip olmayan birine göre daha yüksek hale getirir.
Ağız Kanseri Ağız kanserine kimler yakalanır?
Ağız kanseri herkeste görülebilir, ancak erkeklerde kadınlara göre daha yaygındır. Vakaların çoğu 50 yaşın üzerindeki kişilerde ve sigara içme veya tütün çiğneme öyküsü olanlarda teşhis edilir.
Ağız kanseri nedir? Ağız kanserine ne sebep olur?
Ağız kanseri, ağızdaki hücreler anormal bir şekilde büyümeye başladığında ortaya çıkan bir hastalıktır. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli ağız kanseri türleri vardır:
- Dudak kanseri (bukkal mukoza veya labial mukoza olarak da adlandırılır)
- Dil kanseri (veya lingual karsinom)
- Boğaz kanseri (veya farenks karsinomu)
- Bademcik kanseri (veya nazofarengeal karsinom)
Ağız kanseri gelişimi için risk faktörleri.
Ağız kanserine yakalanma riskinizi artırabilecek birçok faktör vardır:
- Sigara içmek. Sigara içmek ağız kanserinin önde gelen nedenidir. Tütün kullanımı ayrıca gırtlak kanseri ve diş eti hastalığına da neden olabilir.
- Alkol kullanımı (özellikle ağır içicilik). Alkol kullanımı, dilin arkasında veya boğazın üst kısmında (farinks) başlayanlar da dahil olmak üzere ağız ve boğaz kanseri riskinizi artırır. Alkolün bu kanserlere nasıl yol açtığı tam olarak bilinmemekle birlikte, uzmanlar alkolün hücrelerdeki DNA’ya zarar verebileceğini veya hücreleri tütün dumanı veya insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonları gibi DNA’ya zarar veren diğer maddelere karşı daha duyarlı hale getirebileceğini düşünmektedir.
Ağız kanseri nasıl teşhis edilir?
Ağız kanseri bir diş hekimi tarafından teşhis edilir. Ayrıca test için az miktarda doku çıkarma prosedürü olan biyopsiyi de gerçekleştirebilirler.
Doktorlar, hastalığınız olduğundan şüphelenirlerse veya ağız kanseriyle ilişkili olabilecek belirtileriniz varsa ağız kanseri biyopsisi isteyebilirler. Tedavi için ameliyata veya diğer tıbbi prosedürlere ihtiyacınız olduğu belirlenirse, kanserlerin teşhisi ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış bir doktor (tıbbi onkolog) tedavi planınızı denetleyecektir.
Ağız kanseri nasıl tedavi edilir?
Ağız kanseri için hastalığın evresine ve türüne bağlı olarak çok çeşitli tedaviler mevcuttur. Cerrahi en yaygın olarak ağızdaki veya dildeki tümörleri ve diğer anormal dokuları çıkarmak için kullanılır. Radyasyon tedavisi, büyük tümörleri ameliyatla alınmadan önce küçültmek için kullanılabilir. Kemoterapi genellikle ağız veya boğaz bölgesindeki başlangıç bölgesinin ötesine yayılmış ağız kanserlerini tedavi etmek için kullanılır (lokal olarak ilerlemiş kanserler olarak adlandırılır).
Ağız kanseri, hızlı bir şekilde tedavi edilmediği takdirde komplikasyonlara yol açabilen ciddi bir hastalıktır. Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz, derhal bir diş hekiminize veya doktorunuza görünün.