fbpx
 

SIK SORULAN SORULAR

Placeholder image
Ramazanda Diş Tedavileri Nasıl Olur ?

Ramazan ayı içerisinde 16 saat yemek yenilmeyecek, ağız boş kalacak. Bu süre içinde dişlerde çürüme riski artmaktadır.

Özellikle sahurda yemek yedikten sonra dişler mutlaka fırçalanmalıdır.

Diş fırçası, misvak vasfındadır. Önceden misvak ne ise şimdi diş fırçası odur. Bu sebeple diş fırçası macun olmadan ister öğleden önce ister sonra, oruçlu iken de kullanılabilmektedir, kullanılmasında da fayda vardır.

Diş fırçasının ıslak kullanımı ile ilgili farklı rivayetler vardır. Kimi hocalar kabul ederken kimi kabul etmemektedir. Ancak kuru olarak diş fırçalanmasında sakınca yoktur.

Dişe dolgu yapılması orucu bozmaz.  Ancak burada önemli olan, tedavi yapılırken su ya da kan yutulmamasıdır.

Cilt üzerine sürülen bir krem nasıl orucu bozmuyorsa, diş üzerine koyulan dolgu da orucu bozmaz. Çünkü direk kana geçmemektedir. Beslenme ile ilgisi yoktur, vücuda keyif vermemektedir.

Tedavi yapılırken iğne yapılması konusunda da ihtilaflar vardır. İlaç niyetine olan bir iğne yapımının orucu bozamayacağı söylense de tedbirli olmakta fayda vardır.

Bu yüzden dişin çekilmesi orucu bozmaz iken, diş çekimi için iğne yapılması gerektiği için iftardan sonraya ertelemekte fayda vardır.

Sonuç olarak; diş tedavileri sırasında iğne yapılmadığı, su ya da kan yutulmadığı müddetçe oruçlu iken diş tedavisi yaptırmakta sakınca yoktur. Diş fırçasında macun olmadığı müddetçe diş fırçalamakta da sakınca yoktur.

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Nasıldır ?

Bebeklerde Diş Ne Zaman Çıkar?

Çocuklar genellikle 6.aydan itibaren süt dişlerini ,6.yıldan itibaren de daimi dişlerini  çıkarmaya başlarlar.Çocuklar diş çıkarma dönemlerinde bazı rahatsızlıklar yaşayabilirler.

Diş Çıkarma Döneminde Çocuklarda Görülen Belirtiler

Diş çıkarma dönemlerinde dişlerin dişetine uyguladıkları basınç nedeniyle o bölgede iltihap ve buna bağlı olarakta ağrı ve ateşe sebep olabilir.Bu dönemde çocuklarda aşırı tedirginlik,ateş,gündüzleri huysuzluk,geceleri uykusuzluk,daha fazla salya gelmesi,öksürük,dişetlerinde kızarıklık ve şişlik gözlenebilir.

Diş çıkarma dönemlerindeki çocuklar daha çok yiyecek seçmeye başlayabilir,ağzına parmağını veya başka bir cismi alıp çiğneyebilir. Dişlerin çıkmasına bağlı olarak ağız içinde kaşınmalar meydana gelir ,çocuklar da rahatlamak amacıyla ellerine geçen herşeyi ağızlarına alma eğilimindedirler.

Diş Çıkarma Döneminde Rahatlatıcı Yöntemler;

Diş çıkarırken ki şikayetleri geçici olarak önlemek için çocuklara  çiğnenebilecek şeyler  verilmeli.  Örneğin soğuk diş halkası ,sert bisküvi veya diş fırçası gibi.Şekerli,asitli ve benzeri zaralı yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı.Sıcak gıdalardan uzak durulmalıdır.Havuç gibi sert sebzeler çiğnemesi için verilen uygun gıdalardan.

Bebeğin rahatlaması için uygun bir diş kaşıyıcı alınabilir fakat bu diş kaşıyıcısının plastik veya boyalı olmamasına dikkat edilmelidir.

Dişler Nasıl Fırçalanmalı?

Dişlerimizi korumanın en etkili yolu düzenli olarak fırçalamaktır. Diş fırçalama işlemi ortalama 2 dk sürmeli, her dişin üzeri 8-10 kez fırçalanmalıdır. Diş fırçalarken mutlaka diş dişeti birleşim yeri özellikle fırçalanmalıdır. Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır.

1- Dişler günde iki kez fırçalanmalı

2- Dişle dişeti arasındaki birleşime 45 derecelik açı ile yerleştirilen fırça bir diş ileri bir bir geri olacak şekilde her dişin üzerinden 8-10 kez geçerek fırçalanmalıdır.

3- Dişlerin çiğneyici yüzeyleri ve dil – damak tarafı da aynı şekilde fırçalanmalıdır.

4- Hangi macunu yada gargarayı kullandığınızın bir önemi yoktur.

5- Diş fırçası ile beraber mutlaka ya diş ipi yada arayüz fırçası kullanmalısınız.

6- Dişlerinizi fırçalarken dişetinizde kanama olursa kanayan yeri daha fırçalamanız gerekir. Kanıyor diye sakın fırçalamamazlık yapmayınız.

7- Eğer kanayan yerdeki kanama doğru fırçalamanıza rağmen geçmiyorsa dişhekimine başvurmalısınız.

8- Üç ayda bir diş fırçanızı değiştiriniz.

Hangi Hastalara İmplant Yapılmaz?
  • Herhangi bir sistemik hastalığı olan hastaların doktorundan alacağı konsultasyon bilgileri neticesinde dişhehiminin vereceği karar ile implantın yapılıp yapılmayacağına karar verilir.

Amalgam Dolgu Zararlı mıdır?

Özellikle son zamanlarda daha sık tartışılan bir konu olan amalgam dolguların insan vücuduna zararları hakkında Dünya Diş Hekimleri Birliği (FDI) ve Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA) bilimsel verilere dayanan raporlar hazırladı.

Bu raporlara göre 6 yaş ve daha büyük kişilerde, ağızda amalgam dolgu bulunması ile vücutta hastalık olma riski arasında anlamlı bir bağ bulunmadı.

Yapılan farklı 2 araştırmada, 6 yaş ve daha büyüklerde, amalgamın kullanımı ile ilişkili olarak herhangi bir nörolojik (sinirsel-beyinsel) sorun ve böbrek sorunu bulunamamıştır.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), yaptığı bilimsel araştırmalar sonucunda dental amalgamdan açığa çıkan civa buharının 6 yaş ve daha yaşlı bireylerde civa ile ilişkilendirilebilecek yan etkiye neden olmadığına karar vermiştir.

Dental amalgam ile 6 yaş altı çocuklarda oluşan civa günlük dozu, günlük tahmini oluşan dozdan daha düşüktür.Dental amalgamdan oluşan annenin sütündeki civa buharının bebek için bir risk oluşturmadığına karar vermiştir.

Bütün bu bilimsel kanıta dayalı çalışmalar Dental amalgamın sağlık için güvenli olduğunu oraya koymaktadır.

Elbetteki gelişen teknoloji ile kompozit dolgular ile amalgam dolgular gibi dayanıklı sonuçlar estetik olarak elde edilebilmektedir. ancak ağızda hiç bir sıkıntısı olmayan – altta çürük oluşmamış, kenarlarında aşınma ya da kırılma olmayan vs- amalgam dolguların, civa endişesi ile değiştirilmesine gerek yoktur.

Süt Dişlerindeki Çürükleri Tedavi Ettirmezsek Ne Olur ?
Tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri; ağızda kötü koku, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğu ve estetik bakımdan hoş olmayan bir görüntüye yol açar. Bu dönemde tedavi edilmeyen diş bozuklukları, ileride diş çarpıklığı, çene gelişiminde bozukluk ve -romatizmadan kalp rahatsızlıklarına kadar- genel sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle süt dişlerindeki çürükler, “nasıl olsa yerine yenileri gelecek” yanılgısına düşmeksizin mutlaka tedavi edilmelidir.
Çocuğumun Dişi Kırıldı, Ne Yapmalıyım ?

Çocuklarda görülen diş sorunlarından biri de travmaya bağlı oluşan diş kırıklarıdır. Oldukça hareketli oldukları bu dönemde, düşme ve çarpmalara bağlı olarak dişlerde kırık veya lüksasyonlar (dişte sallanma-yükselme-hareketlilik) sıklıkla görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda diş doktorunuzdan mutlaka yardım almanızı tavsiye ederim.

Süt dişleri ve daimi dişlerin aynı dönemde ağız içinde bulunduğu bu dönemler, karışık dişlenme dönemi olarak isimlendirilir. Karışık dişlenme döneminde çene kemikleri ve dişler oldukça aktiftir ve büyüme paternine ayak uydurmaya çalışırlar. Fakat artık özgürlüğünü ilan etmiş olan çocuğunuz da oldukça aktiftir ve dişlerine istemeden de olsa zarar verebilir. Diş sürmelerinde farklılıklar, çürükler, kırıklar, diş gıcırdatma, çapraşıklıklar, erken süt dişi çekimleri gibi faktörler çocuğunuzun ömür boyu kullanacağı daimi dişlerinin kaderini belirleyecektir.

Bebeğim Diş Sıkıyor Ve Gıcırtatıyor Olabilir mi ?

Yetişkinlerde diş sıkma-gıcırdatma sebepleri arasında olan stres, bebek ve çocuklar için de geçerli bir sebeptir. 8 aylık bir bebekte ek gıdaya geçiş süreci, kendini güvende hissettiği tek yer olan memeden ayrılma veya uyku düzensizliği bir bebek için stres sebebi olabilir. Daha önce hiç görmediği nesneleri görmek, dokunmak ya da sesleri duymak bir bebeği endişelendirebilir. Bebek bu dönemde zaten düzgün bir kapanış ya da kontakta olmayan dişlerini çok rahat gıcırdatabilir. Ebeveyn bu dönemde diş gıcırdatmanın çok anormal bir davranış olduğunu düşünüp endişelenebilir ve aşırı tepki verebilir. Aşırı tepki vermek bebeğinizin daha çok hoşuna gidebilir ve ilgi çekmek için diş gıcırdatma eylemini bir alışkanlık haline getirebilir.

Çocuklarda diş sürmesi sırasında dişetinde oluşan baskı çevre dokulardaki sinirleri uyarabilir. Uyarılan sinirler çiğneme kaslarını çalıştırır ve istemsiz çene kasılmaları yani diş gıcırdatmaları görülebilir. Bu tamamen fizyolojik bir olaydır ve aşırı tepki vermeden, çocuğun bu hareketten zevk almasını sağlamadan, bu alışkanlıktan vazgeçmesini beklemek doğru olacaktır. Diş sürmeleri tamamlandığında bu alışkanlıktan vazgeçecektir.

Bunun dışında barsak parazitleri, alerji ve endokrin bozuklukları ve yetersiz beslenme gibi faktörler de diş sıkma-gıcırdatmaya sebep olabilir.

Çene Eklemi Hastalıkları Tedavisi Nedir ?

Temporomandibuler Eklem (Alt Çene Eklemi) Bozuklukları:

Temporomandibuler Eklem (TME , Alt çene eklemi ) ve/veya çiğneme kaslarını tutan ağrı ve fonksiyon bozukluğu sendromudur. Eklem yüzeyi ve disk arasındaki uyum bozulmuştur. Çene eklemi bozuklukları, günümüzde yaygın bir kesimi etkisi altına almış durumdadır.
TME bozukluklarının belirtileri:
  •   Ağız açma sırasında ağrı
  •   Ağız açıp kapatırken gıcırdama, klik, tıkırtı sesi
  •   Ağız açmada kısıtlılık veya kilitlenme
  •   Boyunda ağrı veya sertlik
  •   Baş ağrısı (Migren ağrısı ile karıştırılır)
  •   Çiğneme sırasında ağrı
  •   Yüzde ağrı
  •   Dişleri birbiri üstüne kapatırken ağrı
  •   Çiğneme sırasında çenede yorgunluk hissi
  •   Genellikle sabahları kalkınca çeneyi açmada güçlük ve ağrı
  •   Esnemede zorluk
  •   Kulak ağrıları
  •   Kulaklarda çınlama, gürleme benzeri sesler
  •   Üst ve alt dişlerimizin birleşme şeklinde ani değişiklik
  •   Yüz kaslarındaki hiperplaziye bağlı olabilecek yüzde asimetri
  •   Ağız açma sırasında çenede deviasyon (kayma)
  •   Kulakta tıkanma hissi ve basınç
Ağız Kokusu Neden Olur?

Bazı kişiler diş çürümesini ciddi bir sağlık sorunu olarak görmezler. Ancak, zamanında ve doğru şekilde müdahale edilmediğinde, daha çok sorun yaratan bir hastalığa yol açabilir. Çürüme, bakterinin, dişin özünü enfekte etmesine izin verir. Enfeksiyon köke ve çevre kemiğe yayılır. Bu abse olarak bilinir. Eğer enfeksiyon kemiğe ulaşırsa, diş kaybedilebilir. Enfekte diş kökü ve şişmiş doku ağrıya neden olabilir. Eğer kök ölürse, ağrı yok olacak, ancak yavaş yavaş da bitişik kemiğe zarar verecektir. Enfeksiyonun bir bölümü olarak oluşan irin, çene boyunca bir kanalı aşındırabilir ve diş eti üzerinde bir şişme ya da içi irinle dolu bir deri lezyonuna yol açabilir.

Abse Belirtileri

Dişte sürekli ya da zonklama şeklinde ağrı; Sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyet; çiğnerken ağrı; Boyunda şişmiş lenf düğümleri Ateş ve genel kırıklık.

Apse Teşhis

Eğer dişinizde sürekli ve zonklama tarzında bir ağrı varsa, çiğnerken ağrı duyuyorsanız ya da sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassassanız apseli bir dişiniz olabilir. Hafif ateş, boyunda şişmiş lenf düğümleri olabilir ve genel olarak kendinizi iyi hissetmezsiniz.

Sızlayan dişin yanındaki diş eti üzerinde oluşan şişme bir noktada patlayabilir ve patlarken ağzınızda kötü tat ve koku bırakan yoğun bir sıvı çıkarabilir. Aynı anda, ağrı büyük bir olasılıkla geçecektir. Eğer bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, derhal diş hekiminize başvurun. Diş hekiminiz dişinizi muayene eder ve ne yapılması gerektiğine karar verir.

Absenin Tedavisi

Diş hekiminize gitmeden önce, aspirin ya da başka bir ağrı giderici alarak apse ağrısını geçirmeye çalışabilirsiniz. Yalnız, aspirini doğrudan dişinizin ya da çevre dokunun üzerine uygulamayın. Ağzınızı saat başı ılık, tuzlu suyla çalkalamak yatıştırıcı olabilir ancak tedavi edici değildir.

Geçmişte, apseli bir dişe yapılan tek tedavi, dişin çekilmesiydi Belirli koşullar altında diş çekimi yine de uygun olabilir. Ancak, günümüzde diş hekimleri genellikle apseli dişleri iyileştirmektedirler.

İlk adım olarak, diş hekiminiz büyük bir olasılıkla enfeksiyonu gidermek için bir antibiyotik tedavisi uygulayacak. böylece enfeksiyonun vücudunuzun diğer bölümlerine yayılmasını önleyecektir. Rahatlamanız için ayrıca reçeteye ağrı giderici ilaçlar yazabilir.

Dişinizi kurtarmak için diş hekiminiz, o bölgeyi uyuşturabilir ve daha sonra o dişin diş özü yuvasına bir delik açabilir. Bu basıncı azaltacaktır. Diş özü yuvası temizlenir, dezenfekte edilir ve hareket etmeyecek şekilde bir maddeyle doldurulur. Apseli diş temizlendikten sonra eğer şişme devam ediyorsa, diş hekiminiz aktinomikoz adı verilen bir hastalık olup olmadığını anlamak için özel bir kültür yapmayı isteyebilir.

Bir sonraki adımda diş hekimi diş içine geçici bir dolgu koyacaktır. Enfeksiyon temizlendikten sonra Diş hekimi büyük bir olasılıkla sizi birkaç ay içinde tekrar görmek isteyecektir. Tekrar gördüğünde ise apsenin bıraktığı boşlukta kemik ve dokunun büyüyüp büyümediğini saptamak için dişin röntgeni çekilecektir. Eğer boşluk sağlıklı görünüyorsa, tedavi biter. Enfeksiyon devam ederse, ek tedaviler gereklidir ve diş hekimi sizi hastalıklı dokunun (zaman zaman kökün ucunu da içeren bir küçük kısım) ortadan kaldırılması için ameliyat edecek olan bir uzmana gönderebilir.

Şikayetinize Uygun
Tedavi Yöntemleri

Şikayetinize Uygun
Tedavi Yöntemleri

Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Protez

Dişinizi kaybettiyseniz, bu durumun ağız sağlığınızı, önemli ölçüde etkilediğini bilirsiniz. Protezler size kaybettiklerinizi iade eder.

Cerrahi

Cerrahi

Çene, ağız ve yüz bölgesinde, kalıtımsal veya sonradan oluşan patolojik kaynaklı sorunlar cerrahi alanda değerlendirilmektedir.

Lamina

Periodontoloji

Dişleri diş etlerinde ve diş köklerini saran kemiklerde meydana gelen hastalıkların tedavisi ile birebir ilgilenen ana bilim dalıdır

Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Endodonti

Hastalıklı veya hasar görmüş bir dişi çekmek yerine, dişin içinin daha fazla zarar görmesini önlemek için enfeksiyonu ve çürüğü temizler