fbpx
 

Diş Eti Büyümeleri

Diş Eti Büyümesi nedir?

Kronik iltihap sonucu diş eti büyümesi

Diş eti büyümesi bazı vakalarda, kronik iltihaplı diş eti büyümeleri saplı veya yaygın bir tarzda tümöre benzer gelişmeler gösterebilirler.

Bu büyümeler dişeti papilinden olduğu gibi dişeti kenarı veya yapışık dişetinden köken de alabilirler. Bu lezyonlar çok yavaş olarak büyürler ve ağrısızdırlar.

Bazen kendiliğinden küçülürler ve yeniden ortaya çıkıp büyümeye başlarlar. Kitlenin dişetine bağlandığı yerde ülserlere rastlanabilir. Bunlar ağrılıdırlar

Etyolojisi (Hastalık etkenleri):

Kronik iltihap sonucu oluşan dişeti büyümelerine neden, uzun süren yerel irritasyon (tahriş) lardır.

İrritasyonlar şu etyolojik etkenler sonucu meydana gelirler :

  • Komşu karşıt dişlerin birbirleriyle olan anormal ilişkileri,
  • Fena ağız hijyeni
  • Kole kaviteleri (çürük nedeniyle oluşan boşluk),
  • Dişetine taşkın yapılmiş diş dolguları,
  • Food impaction (besin gömülmesi),
  • Ağızdan nefes alma,
  • Burun yolları darlığı,
  • Ortodontik tedavi ile dişlerin yer değiştirmesi,
  • Bir alışkanlık sonucu dil ile dişeti üzerine baskı yapılması,
  • Hareketli parsiyel protezlerin kroşe veya semer kısımlarının dişetine anormal baskıları,
  • Sabit köprülerde dişetine anormal baskılar

Mikroskopik yapıdaki değişiklik, dişetinin yapı, kıvam ve renk durumlarını tayin eder. Şayet lezyonda (dokularda oluşan zedelenme, doku hasarı ) iltihaplı hücre ve likit miktarı fazla olursa, dejeneratif bozukluklar mevcutsa dişeti rengi koyu kırmızı veya mavimtrak kırmızı bir görünüşte olur ve yüzey parlak, kıvam ise yumuşaktır. Böyle bir dişeti kolayca kanar.

Mikroskopik olarak, dokuda fibroblastlar ve kollagen fibriller fazla ve lezyonda fibrotik bir aktivite varsa doku klinik olarak sıkı, dirençlidir renk te pembedir.

Gelisim ile ilgili diş eti büyümeleri

Dişlerin sürmeleri esnasında dişetlerinin çevrelerinde ve özellikle dudak yüzlerinde dişeti kabarmalarına rastlanabilir. Genel olarak kuronun yarısı ağız içerisine sürdüğü zaman ortaya çıkarlar. Bu büyümeler kendiliğinden diş sürmesi tamamlanınca kaybolurlar. Epitelyal ataşmanın mine üzerinden mlne-sement birleşimine yerleşmesiyle büyümelerin de ortadan kalktığı bildirilmiştir

Gelişim ile İlgili dişeti büyümeleri fizyolojik bir büyüme olarak kabul edilebilirler. Bunlar, herhangi bir problem de ortaya çıkarmazlar. Bununla beraber, bu büyümeler dişeti kenarındaki iltihap ile birleşince geniş bir kütle haline dönüşebilirler. Bu durumda, tedavide dokuyu kesip çıkarma yerine dişeti iltihabını giderme yöntemleri tercih edilmelidir.

Dentium her şeyden önce kesinlikle güzel hatıralar yaratmak için kuruldu.

Ailevi, kalıtsal veya idiopatik diş eti büyümeleri

Gingivomatosis elephantiasis, diffuse fibroma, ailevi elefantiasis, idiopatik fibromatosis, kalıtsal veya idiopatik hiperplazi, kalıtsal dişeti fibromatosisi, konjenital ailevi fibromatosis gibi isimler verilen dişeti büyümelerine oldukça ender rastlanır ve etyolojisi de pek tayin edilemez.

Dilantin ile oluşan dişeti hiperplazisinde büyümeler daha ziyade dişeti papili ve kenarında olurken bu lezyonda yapışık dişetinde de büyüme vardır.

Hastalarımızdan
Yorumlar

Ayşe Yağmur

Azı dişimde şiddetli dış ağrısı sorunu için gittim. Bu soruna birebir yardımcı olup kibar güleryüzle karşılandım. Her şey çok iyiydi gece bile güvenle  gidebileceğiniz harika bir yer.

Osman İşçi

Güler yüzlü, hijyenik ve hasta sağlığını ön planda tutan, tedavinin her aşamasında ayrıntılı bilgi veren bir klinik. 8 aylık bir süreci kapsayan köprü, diş cekimi, kanal tedavisi, dolgu, diş eti tedavisi gibi farklı islemlerin yapıldığı uzun soluklu tedavide ilgileri, yaklaşımları , tavsiyeleri ve yönlendirmeleri ile tedavim başarılı bir şekilde sonuçlandı.

Muazzez Ceylan

Diş hekimlerinin çok titiz çalıştığı bir klinik… Cerrahi operasyonla bir dişimi alındı ve bir dişime de kanal tedavisi uygulandı. Dişin görünümü çok güzel oldu ve dişlerimde hiçbir ağrı kalmadı. İnce işçiliği ve güler yüzü için hekimlere çok teşekkür ederiz…

Randevu
Alın


Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği