fbpx
 

Diş Dolguları

Diş Dolgusu nedir?

Ağız içerisindeki diş kaybının önüne geçerek hem sağlık açısından hem de estetik anlamda katkı sağlayan diş dolgusu, çürümüş, kırılmış ya da çatlamış dişlere uygulanıyor.  Ağız ve diş sağlığının korunması için kullanılan tedavilerin başında gelen diş dolgusunun nasıl yapıldığı ise dişin neden zarara uğradığına ve dişin nerede bulunduğuna bağlı olarak değişebiliyor. Dolgu işleminin ardından 12 saate kadar uzayabilen hassasiyet ve ağrı görülebiliyor. İşlem sonrasında ise belli bir süre yemek yenilmemeli, sert, soğuk ve sıcak gıdalar tüketilmemelidir.

Diş dolgusu düşer mi?

Daha önce dolgu yapılmış olan dişte tekrar çürük oluşmuşsa, bireyde diş sıkma alışkanlığı yada anormal çiğneme alışkanlıkları bulunuyorsa, sert kabuklu maddeler diş dokusuyla kırılmaya çalışılmışsa diş dolgusunda kırıklar, çatlaklar yada dolgu düşmesi gerçekleşebilir.

Diş dolgusu nasıl yapılır?

İlk aşama olarak kalan diş dokusu, dolgu için hazır hale getirilir. Bu aşamada çürüğün temizlenmesi yada daha önce yapılmış ve uzaklaştırılması gereken eski bir dolgu var ise kalan diş dokusu bunlardan arındırılır. Bu işlemden sonra, ikinci aşama olarak dişin ağız içindeki konumuna, fonksiyonuna, estetik gerekliliklere ve yapılan dolgunun büyüklüğüne göre uygun malzeme seçilerek oluşan boşluk doldurulur. Bu işlemler esnasında, hastanın ağrı hissetmeyeceği şekilde lokal anestezi uygulanabilir. Son aşama olarak, yapılan dolgunun diğer dişlerle uyumu kontrol edilir. Hastayı rahatsız edecek fazlalıklar var ise uzaklaştırılır.

Diş dolgusu ne kadar sürer?

Yapılan dolgunun ağız içindeki konumuna, büyüklüğüne, kullanılan materyallere, ağız içerisine birden fazla dolgu yapılacaksa dolgu sayısına,  hastanın tedaviye uyumuna göre değişkenlik göstermektedir.

Dentium her şeyden önce kesinlikle güzel hatıralar yaratmak için kuruldu.

Diş dolgusu yapıldıktan sonra nelere dikkat edilmelidir?

Dolgu tedavisi anestezi altında gerçekleştirildiyse, anestezi etkisi geçmeden yemek yenilmemelidir. Anestezi etkisi geçmeden yemek yemek, dil ya da dudakların ısırılmasına neden olabilir. Anestezinin etkisi üst çeneye uygulanan işlemlerden sonra yaklaşık olarak 3 saatte, alt çene arka grup dişlerde yaklaşık 4-5 saate kadar sürebilir. Anestezi etkisinin geçme süresi kişilere göre farklılık gösterebilir.

Diş çürüğü bulaşıcı mıdır?

Direkt olarak bulaşıcılık söz konusu olmasa da çeşitli durumlarla, bireyler arası bakteri alışverişi sonucu çürüğe yatkınlık bulaşıcı olabilir. Örneğin yeni doğan bir bebeğin ağız içinde çürük yapıcı bakteriler bulunmaz. Ancak ebeveynler bebeği beslerken veya öperken tükürük yoluyla bakteri aktarımında bulunabilir. Bu nedenle aile bireyleri bebeği beslerken biberon, emzik gibi araçları kendi ağızları ile temas ettirmemelidir.

Hastalarımızdan
Yorumlar

Ahmet Cansever

Uzun zamandır korkum sebebiyle ertelediğim 20’lik dis çekiminin aslında hiç korkulacak bir şey olmadığını acısız ağrısız çok konforlu bir diş çekimi ile gösterdiği icin Dentium’a çok teşekkür ediyorum.

İlayda Kara

Öncelikle gayet ilgili alakalı ve bir o kadarda işini iyi yapan bir hocamız, bugünkü randevumdan ve temizliği yapılan dişlerimden gayet memnunum dişlerimin rahatladığını ilk seansta hissettim teşekkürler, kesinlikle tavsiye ederim.

Mert Keleş

Kızımın azı dişindeki ağrı için gittik. 11 yıldır aile hekimimiz gibi oldu Doktor hanım. Teknik bilgisini güler yüzü ve hoş sohbeti ile birleştirip dişle ilgili her derdimize derman oluyor sağ olsun.

Hasan İpek

Kızımın azı dişindeki ağrı için gittik. 11 yıldır aile hekimimiz gibi oldu Duygu hanım. Teknik bilgisini güler yüzü ve hoş sohbeti ile birleştirip dişle ilgili her derdimize derman oluyor sağ olsun.

Randevu
Alın


Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği