fbpx
 

Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi nedir?

Kanal tedavisini anlamak için dişin yapısı hakkında genel bir bilgiye sahip olmak gerekir. Diş, dıştan içe doğru; mine, dentin ve pulpa olmak üzere 3 ana tabakadan oluşur. Dişin merkezindeki doğal boşluğa da kök kanalı denir. Pulpa kök kanalı içindeki yumuşak dokudur. Bu doku, dişi besleyen kan damarları ve sinirler açısından zengindir.Eski zamanlarda bir enfeksiyon ya da enflamasyon pulpa tabakasına ilerlediğinde, diş artık kurtarılamaz hale gelip çekilmekteydi. Günümüzdeki son gelişmeler, dişin pulpa tabakasının temizlenip tekrar doldurulmasına olanak sağlamaktadır. Pulpa ve içerisindeki sinirler alınsa da, diş temel işlevini yerine getirir. Bunun nedeni, dişler dişetlerinden çıkıp son halini aldıktan sonra, diş sinirlerinin hayati bir önem taşımamasıdır. Diş sinirlerinin yetişkinlerdeki tek görevi sıcak ve soğuk hissini hissetmek gibi duyusal işlevlerdir.Bir dişin sinir dokusu veya pulpası hasar gördüğünde, parçalanır ve bakteri burada çoğalmaya başlar. Bakteriler yoğun bir enfeksiyona veya apseye yol açabilir. Apse, diş köklerininin sonunda oluşan irin dolu bir şişliktir. Diş çürükleri tedavi edilmediğinde, kök çevresinde kemik kaybı gibi ciddi durumlara yol açabilir.

Diş kanal tedavisi sırasında ağrı

Kanal tedavilerinin ağrılı olduğu zannedilir fakat aslında kanal tedavileri basit bir dolgu işleminden daha fazla ağrı yaratmaz. Bununla beraber, her insanın ağrı eşiği farklı olduğundan hiçbir ağrı hissedilmediğinin iddia edilmesi doğru olmaz. Hasta prosedür sırasında bazı durumlarda rahatsızlık ve hassasiyet hissedebilir. Hissedilen rahatsızlık işlemden değil orada yer alan iltihabi durumdan kaynaklanır.

Kanal tedavisi sonrasında ağrı

Kanal tedavisi ağrıyı gidermek ve dişi kurtarmak için yapılan bir tedavidir. Özellikle işlemden önce ağrı veya enfeksiyon varsa, birkaç gün süresince o dişte hassasiyet hissedilebilir. Bu duyarlılık veya rahatsızlık genellikle ibuprofen veya naproksen gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar ile kontrol edilebilir. Çoğu hasta ertesi gün normal aktivitelerine döner.

Dentium her şeyden önce kesinlikle güzel hatıralar yaratmak için kuruldu.

Kanal tedavisi sonrası dikkat edilecekler

  • Kanal tedavisi ilk seansta bitmezse, tedavi bitinceye kadar ilgili dişi kullanmaktan kaçınılmalıdır.
  • Kanal tedavisi tamamen bitse bile işlemden sonra en az iki saat bir şeyler yenip içilmemelidir.
  • Bir iki gün boyunca hassasiyet olabileceğinden aşırı sıcak ve soğuk içeceklerden kaçınmak hastaya rahatlık sağlar.
  • Ağız sağlığı bakımı söz konusu olduğunda, düzenli aralıklarla yapılan diş fırçalama, diş ipi ve antiseptik bir gargara kullanma gibi genel bakım kurallarının yanında, diş hekimini düzenli aralıklarla ziyaret etmek de önemlidir.

Hastalarımızdan
Yorumlar

Mehtap Tutuş

Yaklaşık bir yıl önce gülüş tasarımı yaptırdım gittiğimde öyle bir insanla karşılaştım ki Zahid Ak işini sevdiği o kadar belliydi tabiki sonunda bir sanat eseri çıktı ortaya iyi ki yaptırdım iyi tanımışım kendisini tekrar ellerine sağlık.

Zeynep Taşdelen

Diş doktorlarından çok korkularım vardı buraya geldikten sonra anladım ki korkularım boş yereymiş.Tedavi sürecimden çok memnun kaldım güler yüzlü personelin olduğu harika bir klinik.Diş tedavisi korkuları olan insanlara tavsiye ederim.

Burçak Öztürk

Öncelikli olarak tüm çalışan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Güleryüzünüz ilginiz ve alakanız için. Eşimle okadar güzel ilgilendi ki farklı yerlerde almış olduğumuz fiyatlara karşılık hem uyguna hemde en iyi şekilde saglik hizmeti aldık.

Necati Gürsu

İmplant yaptırmak için gittiğimde profesyonel ve modern bir poliklinikle karşılaştım. Tüm çalışanlar güleryüzünü hiç eksik etmediler. Hijyenik bir ortamda uzman doktorların yaptığı tedavi ile ağrısız, acısız bir şekilde işlemim gerçekleşti.

Randevu
Alın


Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği