fbpx
 

Gömülü diş çekimi

Gömülü diş nedir?

Gömülü diş veya bir başka deyişle gömülü diş, çıkma vakti geçmiş olmasına rağmen ağızda yer alması gereken yerde olmayan dişlerdir. Bu tür dişler çene kemiğinin içerisinde gömülü kalabildiği gibi, üzeri yumuşak doku ile kapalı bir şekilde olduğundan görülmeyen dişler de olabilir. Bazı dişler ise yarısı görülen, diğer yarısı ise dişeti altında kalan dişlerdir. Bu tür dişler ise yarı gömülü diş olarak adlandırılmaktadır.

Dişlerin gömülü kalması, birçok farklı etkene bağlı bulunmaktadır. Dişin gömülü kalmasına bazen tek bir faktör etki ederken, bazı durumlarda birden fazla faktör etki edebilmektedir. Gömülü dişe sebep olan faktörlerden bazıları,

  • Komşu dişlerin yer değiştirmesi sonucunda dişin önünün kapanması,
  • Genetik faktörler
  • Çene darlığı sebebiyle ağızda yer darlığı oluşması,
  • Dişlerde var olan enfeksiyonun tedavi edilmemesi sonucunda altlarda oluşan iltihabın sürmeyi durdurması

Farklı dişlerde gömülü kalmaya rastlanmakla birlikte daha çok, alt ve üst 20 yaş dişleri, kesici dişlerde daha fazla gömük diş sorunu yaşanmaktadır.

Gömülü Diş Ameliyat ve Tedavi Süreci

Gömülü dişler hastanın beslenme fonksiyonlarını etkileyecek bir bölgede veya diş ve yüz estetiğini olumsuz yönde etkileyecek durumdaysa, mutlaka ortodondik açıdan değerlendirilerek tedavi edilmelidir. Böylece gömülü dişle ilgili yaşanan sorunlar ortadan kaldırılacağı gibi, estetik kaygılar da giderilmiş olacaktır. Gömülü diş ameliyatlarında, dişin yer aldığı bölge lokal anestezi ile uyuşturulmakta, diş etrafındaki kemik kaldırılarak gömülü diş çekilmektedir.

Diş çekim yapıldıktan sonra dikiş atılarak yaranın tedavi süreci başlatılır. Yaklaşık bir hafta ile 10 gün sonra dikişler alınarak tedavi sonlandırılır. Ameliyatı gerçekleştiren hekimin gerek görmesi halinde operasyon sonrası ağrı kesici ve antibiyotik tedavisi önerilir. Gömülü diş operasyonlarında hekimin bilgi ve tecrübesi oldukça önemlidir. Ameliyatın başarılı geçmesini sağlayan en önemli unsur, bölgenin anatomisinin iyi değerlendirilmesi ve ameliyat esnasında uygun anestezi uygulanmasıdır. Bu sayede ameliyat sırasında acı hissedilmez.

Dentium her şeyden önce kesinlikle güzel hatıralar yaratmak için kuruldu.

Tedavi Süreci

Ameliyat sonrası, çekilen dişin üzerine pamuk tampon yapılarak kanın pıhtılaşması ve durması sağlanır. Hasta yaklaşık yarım saat süreyle tamponu sıkıca bastırarak ağızda tutmalıdır. Mümkün olabildiğince ilk 24 saat çalkalama ve tükürme yapılmamalı, oluşabilecek muhtemel ödeme karşı buz kompresi yapılmalıdır. Ameliyat sonrası alkol ve sigara tüketimini durdurmak, asitli, sıcak ve acı gıdalardan uzak durmak gerekir.

Gömülü dişlerin ameliyatı sonrası ağız hijyenine özen gösterilmeli, hekim tarafından ilaç tedavisi önerilmişse tedavi aksatılmadan devam ettirilmelidir. Gömülü dişlerin verdiği rahatsızlığı ilaç tedavisi ile durdurmak sadece geçici bir çözümdür. Sürekli antibiyotik içilerek ağrının ötelenmesi diş çevresinde zamanla kist oluşmasına yol açabileceği gibi, çene kemiğini zayıflatarak daha önemli sorunların baş göstermesine sebebiyet verebilmektedir

Hastalarımızdan
Yorumlar

Ayşe Yağmur

Azı dişimde şiddetli dış ağrısı sorunu için gittim. Bu soruna birebir yardımcı olup kibar güleryüzle karşılandım. Her şey çok iyiydi gece bile güvenle  gidebileceğiniz harika bir yer.

Osman İşçi

Güler yüzlü, hijyenik ve hasta sağlığını ön planda tutan, tedavinin her aşamasında ayrıntılı bilgi veren bir klinik. 8 aylık bir süreci kapsayan köprü, diş cekimi, kanal tedavisi, dolgu, diş eti tedavisi gibi farklı islemlerin yapıldığı uzun soluklu tedavide ilgileri, yaklaşımları , tavsiyeleri ve yönlendirmeleri ile tedavim başarılı bir şekilde sonuçlandı.

Muazzez Ceylan

Diş hekimlerinin çok titiz çalıştığı bir klinik… Cerrahi operasyonla bir dişimi alındı ve bir dişime de kanal tedavisi uygulandı. Dişin görünümü çok güzel oldu ve dişlerimde hiçbir ağrı kalmadı. İnce işçiliği ve güler yüzü için hekimlere çok teşekkür ederiz…

Randevu
Alın


Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği