fbpx
 

Ortodonti Tedavisi Sonrası Dişler Eski Haline Döner mi?

Başarıyla geçen ortodonti tedavisinin ardından hayalindeki güvenli ve sağlıklı gülümsemeye de sahip olan hastaların yanıtını merak ettiği sorulardan bir tanesi “Ortodonti tedavisinden sonra dişler eski haline döner mi?” sorusu olur. Hastalar sıklıkla dişlerindeki bu yeni ve istedikleri görünümün de ömür boyu sürüp sürmeyeceğini araştırır. “Diş teli tedavisi sonrası dişler eski haline döner mi?” sorusuna hekimin “evet” ya da “hayır” şeklinde kesin bir yanıt vermesi mümkün değildir. Bu konuda pek çok detay etkili olmakla beraber de hastanın kontrollere düzenli olarak gitmesi ve hekimin önerilerini harfiyen uygulaması da çok önemlidir.

ortodonti tedavisi
ortodonti tedavisi için sitemizden randevu alabilirsiniz .

Ortodonti Tedavisinden Sonra Dişler Bozulur mu?

Genellikle ortodontik tedavi sonrası dişlerin durumunda pek çok değişken de etkili rol oynamaktadır. Özellikle büyüme gelişimi aktif olarak devam eden genç bireylerde , çenelerin büyüme yönü her zaman istenilen yönde olmaz. Öte yandan tedavi başlangıcında dişlerinin arasında boşluklar bulunan bireylerde, dişler arası boşluklar da kapatıldıktan sonra dişlerin geri açılmaya meyilli ve ömür boyu da devam edebilmektedir.

Dişlerde yaşam boyu devam eden bir hareket ve değişim söz konusudur. Ancak başarılı bir biçimde tamamlanmış olan tedavinin ve tedavi sonrası sürecinin ardından dişlerin geri dönme riskinin oldukça az olduğundan bahsedilir. Ortodontist tarafından geri dönüşü engellemek ve en aza indirgemek adına bazı yöntemler uygulanır. Bu süreçte hastanın, hekim tarafından da uygulanan tedaviye uyması ve dikkat edilmesi gereken noktalara özen göstermesi ve tedaviyi kalıcı hale getirebilecek başlıca konulardan birisidir .

Diş Teli Tedavisi Bittikten Sonra Dişlerin Eski Haline Dönmemesi İçin Ne Yapılır?

Tedavi sonrası yukarıda belirtilenler gibi geri dönüşlerin yaşanmaması adına da günümüzde tedavinin ardından önlem amaçlı uygulanan iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki, ‘vitrin’ denilen ön bölgenin bozulmamasını sağlayan ve  özel durumlar dışında da ağız içinde en az birkaç yıl tutulması istenen ve sabit diş arkası telleri olarak da geçen retainer tellerdir.

İkinci yöntem ise tedavi sırasında ağız içinde braket takılmış tüm dişlerin etrafını sarması istenen ve şeffaf plak olarak da geçen essix plakları olmaktadır. Ortodontik tedavinin ardından bu iki yöntemin de uygulanması halinde tedavi sonrasında dişlerin bozulma ihtimali en düşük seviyeye indirilmektedir. Böylece hastaların “Diş teli tedavisinden sonra bozulma olur mu?”noktasında yaşayacağı endişeler de azalabilir.

Pekiştirme Tedavisinden Sonra Dişler Eski Haline Döner mi?

Sabit diş arkası telleri ve şeffaf plak yönteminin uygulandığı tedaviye pasif tedavi süreci yani pekiştirme tedavisi adı verilmektedir. Tedavinin ardından da aktif tedavide olduğu kadar sık olmasa da hastaların hekiminin belirttiği aralıklarda (genellikle 6 ay ile 1 yıl arası) kontrollere gelmesi oldukça da önemlidir. Ancak bu sayede pekiştirme tedavisinden beklenen verim alınabilir ve dişlerin eski haline dönmesinin önüne geçmek mümkün olabilmektedir.

Pekiştirme Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Hastaların yanıt aradığı “Tel takılan diş eski haline döner mi?” sorusunun yanı sıra uygulanacak olan pekiştirme tedavisinin de ne kadar süreceği de sıklıkla merak edilir. Ortodonti tedavisi sonunda hastaya verilen şeffaf plaklar, hassas apareylerden olur. Şeffaf plakların ağız içerisinde de olduğu süreçte gıda tüketilmemesi ve sıcak içeceklerin içilmemesi önem taşır.

Şeffaf plakların ilk bir yıl boyunca her gece takılması, sonraki yıl haftada 3 gece takılması, bir sonraki yıl haftada 2 gece takılması ve son olarak dördüncü yılda da haftada 1 gece takılması önerilir. Tedavinin ardından da altı ayda bir kontrol amacıyla hekim ile görüşüldüğünde hekim tarafından standart prosedürlerde çeşitli değişiklikler de yapılabilir. Tedavinin ardından hastaya verilen şeffaf plaklar ile ortodontik tedavide hastaya verilen plaklar birbirinden farklı olmaktadır. Dişleri düzeltmek için verilen şeffaf plaklar, aktif plaklar olmakla beraber takıldıkları zaman dişi hareket ettirirler. Buna karşılık tedavi sonunda da verilen ortodontik şeffaf plaklar ise tamamen pasiftir ve dişlerde herhangi bir hareket oluşturmaz. Bu plaklar, ortodonti tedavisi sonunda sağlanan sonucun korunması yardımcı olur.

ortodonti tedavisi
ortodonti tedavisi için sitemizden randevu alabilirsiniz .

Hangi Durumlarda Dişler Eski Haline Döner?

Ortodontik relaps olarak da geçen dişlerdeki geri dönüş birkaç sebebe bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Bunlar kısaca daa şu şekilde sıralanabilir:

  • Hastanın hekim tarafından kullanılması önerilen pekiştirme apareylerini kullanılmaması
  • Tedavinin ardından anormal büyüme paterni olan hastada bu değişimin de sürmesi
  • Hastanın tedavi edilmeyen diş sıkma ya da diş gıcırdatma alışkanlığının bulunması
  • Hastanın dudaklarındaki ve yanaklarındaki aşırı kas faaliyetleri
  • Fizyolojik süreçte alt keser dişlerde değişimlerin meydana gelmesi
  • Tedavinin ardından da sürmeye çalışan 20 yaş dişlerinin ön dişlerde baskı yaratmasıdır