fbpx
 

Diş Kaybı Önlemleri ve Tedavileri

Diş Kaybı Nedir ?

Süt dişlerinin dökülmesi normal bir olaydır ama kalıcı dişlerin kaybedilmesi pek de öyle değil. Diş çürümesi, yaralanma ve diş eti hastalığı, bir veya daha fazla dişinizin gevşediği ve en sonunda düştüğü bir süreç olan diş kaybına neden olabilir.

Diş kaybı nedenleri nelerdir ?

Diş Kaybı Nedenleri 

  • Ağızda kalan dişler hem noksan dişin hem de incelen kemiğin desteği azaldığı için zorlanmaya ve zarar görmeye başlarlar. Çok fazla yüklenme olduğu için bu dişlerin yeri değişebilir ya da yeni diş kayıpları yaşanabilir
  •  Dişi çevreleyen kemikte erime olması. Dişin desteğinin azalıp mobilitesinin artması.
  • Diş kaybının en önemli nedenlerinden biride ağız ve diş hijyeninin olmamasıdır.
  • Kökte tamamen tedavi edilemeyen granülasyon dokusu veya lezyon olması.
  • Yanlış veya başarısız tedaviler

Diş kaybında en çok rastlanan nedenlerden birkaç tanesidir.

Diş Kaybı Nasıl Önlenebilir ?

Meydana geldiği zaman insanı zorlayan diş kaybı  istenmedik bir durumdur. Genellikle diş kaybına bağlı olan periodontal hastalık, plak bakterileri dişlerinizi ve diş eti çizginizi bozduğunda ortaya çıkar ve enfeksiyona yol açan boşluklar oluşturur. Dişler kaybedildiğinde estetik, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarında da azalma olacaktır.Diş eti hastalığının önlenmesi, diş kaybının önlenmesine de yardımcı olabilir. Bu durum ile karşılaşmamak için sigara ve alkol tüketmemek , düzenli ve sağlıklı beslenerek kilo kontrolünü kaybetmemek gibi önlemler alınabilir.

Diş kaybı sonrası implant tedavisi

Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Tek bir dişin kaybı durumunda; kaybolan dişin her iki yanındaki dişler korunarak, bu diş yerine tek bir implant yerleştirilebilir. Tek diş eksikliğinde komşu iki dişi kesip küçülterek oraya üçlü bir kuron köprü protez yapmak en son düşünülmesi gereken bir tedavi şeklidir. Bir tedavi yöntemi yöntemi seçilirken, seçimde tedavi süresi ve prosedürün zorluğu düşünülmemeli, birey için en uygun ve en iyi uzun dönem başarısı sağlayacak tedavi seçilmelidir. Dişlerin kesilmesi ileride bu dişlerde hassasiyete, pulpa nekrozuna ve neticede kanal tedavisine ve ileriki safhada kaplama altı çürüklere sebep olabilir.

Kaybedilen dişlerin yerine tedavi amacıyla yerleştirilen, bir süre sonra kemik dokusuyla kaynaşan, doğal bir diş gibi iş görebilen, çoğunlukla titanyumdan oluşan vidalardır. Genellikle ilerleyen yaşa bağlı kemik kaybı, diş çürüğü veya zamanla oluşan aşınmalara bağlı diş kayıplarında çene kemiğine uygulanarak kaybedilen dişin kök vazifesini görürler. Sonrasında implantların üzerine çiğneme fonksiyonunu yerine getirebilecek dişler uygulanır.

İmplant Nasıl Uygulanır ? 

İmplant, eksik olan bir ya da birden fazla dişin yerini doldurmak amacıyla uygulanan vida şeklindeki diş kökü anlamına geliyor. Normal şartlarda çene kemiğinin içinde bulunan kökler titanyumdan oluşuyor ve buna uyum sağlayabilmesi için implantlar titanyumdan üretiliyor.İmplant ameliyatı, eksik olan dişlerin yerine yapay diş köklerinin uygulanması ile birlikte diş ve çene yapısının tekrar sağlıklı olmasını sağlıyor. Materyalinin titanyum olması, çene içinde dokularla uyuşmasını sağlıyor ve diş kaybı yaşayan herkes için uygulanabilen bir yöntem haline geliyor. Kaybolan dişin yerine implant yapılırken, genellikle yan dişlere zarar gelmesinden endişelenilir ancak tedavinin en büyük avantajlarından biri de diğer dişlerin hiçbirine müdahale etmeden yapılıyor olması.

İmplant Kimlere Uygulanır ?
  • Tek diş eksikliğinde (diş çekimini takiben)
  • Birden fazla dişini kaybetmiş bireylerde
  • İleri yaşa bağlı tam diş eksikliği durumlarında
  • Ağız içi dokuları sağlıklı bireylerde
  • Yeterli çene kemiği boyutlarına sahip bireylerde
  • Diş çekimi sonrası çene kemik kaybının ileri derece olmadığı durumlarda
  • Bağışıklık sistemine ait sürekli bir rahatsızlığı olmayan bireylerde
  • Diş sıkma alışkanlığı aşırı olmayan bireylerde
Hiç dişi olmayan birine implant uygulaması yapılabilir mi ? 

İmplant tedavisinin en büyük avantajlarından birisi, hiç dişi olmayan hastalarda sabit proteze kadar giden protez tedavi alternatiflerinin sunulabiliyor olmasıdır. Hiç dişi olmayan bir hastada üst ve alt çeneye gerekli miktarda implant yerleştirerek sabit protez kullanımı mümkün olmaktadır. Bunun dışında hareketli protez kullanan hastalarda protezlerini neredeyse sabit konforuna yakın şekilde sıkı olarak kullanmalarını sağlamak yine implant tedavisi ile mümkündür.

Diş kaybı önlemi için rutin kontrol
Ameliyat öncesi dikkat edilmesi gerekenler

İmplant ameliyatı öncesi  hastanın kapsamlı bir şekilde diş kontrollerinin yapılması gerekiyor. Diş ve çene röntgenlerinin çekilmesi, üç boyutlu görüntülerin elde edilmesi, ameliyat öncesinde implantların yerleştirilmesi ile ilgili fikir sahibi olunmasını sağlıyor. Hekimin, hastanın diş etlerinde herhangi bir problem olup olmadığını tespit edip, eğer varsa ameliyattan önce bunu tedavi etmesi gerekiyor.

Hekiminiz, sizden implanta uygunluğunuzu ölçmek için tıbbi geçmişinizi sorgulaması ve gereken durumlarda test ya da tahlil talep etmesi gerekebilir. İmplantın yapılacak olduğu bölgenin yanındaki dişlerin kontrolü ve onlara zarar gelmeyecek şekilde planlama yapılır. İmplant yaptıracaksanız, tedaviye gitmeden önce tüm dişlerinizi fırçalayarak temiz hale getirmeniz, hekiminizin işini kolaylaştıracaktır.

Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenler
  • Bölgeye soğutma yapmak iyileşmeyi hızlandırır ve şişliği azaltır.
  • Parçacıklı , sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Operasyon sonrasında ilk 2 saat herhangi bir besin tüketilmemeli
  • ilk 24 saat sıcak içeceklerden kaçınılmalı.