fbpx
 

diş teli

Diş Teli

Diş teli tedavisi; diş ve çene eklemlerinde ki düzensizliklerde ,diş çapraşıklıklarının giderilmesinde, gülüş tasarımında ve diğer gerekli olan diş tedavilerinin uygulanabilmesi için diş çene anatomisi  düzenlenmesinde uygulanan tedavi yöntemidir.Bu tedavi yönteminde dişlerin üzerine yerleştirilen raket adlı kulplara geçirilmiş olan metal bazlı diş tellerinin yardımıyla belirli oranda sürekli güç uygulanarak , dişler de ki düzeltme işlemi yapılır.Diş teli tedavisi uzun süreli, dişlere  uygulanan kuvvetin belirli aralıklarla yeniden ayarlanmasını gerektiren bir tedavi yöntemidir.

Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Diş telleri istenen yönde, belirli zaman boyunca , sürekli olarak güç uygulama prensibiyle çalışmaktadır.Diş teline uygulanan güç çok fazla olursa dişe ve dişi çevreleyen dokularda hasar ortaya çıkarabilir.

Dişlerde ki istenilen şekillerin oluşması için sürekli ve hafif basınç uygulanmalıdır.Dişlere yapışan ve üzerinde tellerin geçmesi için delikler bulunan aparatlara raket adı verilmektedir. Braketler sürekli olarak dişlere yapışık durduklarından 24 saat tedaviye katkı sağlarlar. Braketlere tutturulan tel normal durumuna geri dönmek için dişlere belirli oranda güç uygular bu güç sayesinde dişler zamanla istenilen konuma gelirler.

Ortodonti tedavinin amacı dişlerinizi kemik içersinde hareket ettirmeye çalışmaktır ancak bu hareket bir kaç gün içersinde olmaz.Dişlerin kemik içersinde ki hareketleri ayda 1 – 2 mm kadardır.Diş teli tedavisinin bazı aşamalarında hastalardan elastik ajanlar kullanılması istenebilir.Bu lastikler doktora gitmeden kişilerin kendi kendine değiştirebileceği lastiklerdir.Dişlerin istenilen noktaya yönlendirilmesinde yardımcı olurlar.

Diş Teli Tedavisi Ne Zaman Yapılır? 

Uluslararası Ortodonti Birliği’nin tavsiyesine göre 7 yaş grubu bütün çocukların ortodontik kontrollerden geçmelerini önermektedir.Bu kontrol sayesinde dişler de ki gelişim sorunlarını erken yaşta belirleyip ve yer tutucu gibi önleyici girişim gerektiren durumlar kolaylıkla teşhis edilebilir.

Erken yaşta fark edilebilen sorunları, tedavi ederek ilerde oluşabilecek büyük sorunları engelleyebilirsiniz.Genel olarak tedavilere 10-12 yaş öncesi başlanılmaz.İlk randevunuzda tedavi olmasa bile yapılan muayeneler ve çekilen röntgenler büyümenin ve gelişiminin izlenebilmesi açısından , bir sonraki randevu ve hastalığınızın izlenebilmesi, takibi için çok değerlidir.

Diş Teli Tedavisi Ne İşe Yarar ?

thumbs b c a112fe15f8b1c072b6d138daf3a77e26Dişlerin bozuklukları ve çarpışık olmaları genellikle çene yapısında olan daralmalar ve anatomik bozukluklardan dolayıdır.Çene yapıları dar ve kısa olan kişilerde , dişler gelişmek için yeterli alana sahip olamazlar bu yüzden çarpışır şekilde gelişimlerini sağlarlar.Yine bazı kemik ve diş hastalıklarında , ağız kuruluğu ile sonuçlanan uyku apnesi hastalığı , geniz eti ve burun problemleri gibi hastalıkların sonucunda dişlerde çapraşıklık görülebilir.

Çenede ki darlık ve kısalık sorununu tel tedavisi ile çözebilirsiniz.Bu tedavi ile ağız içersinde dişlerin rahat gelişimi için uygun alan yaratılır ve dişin doğru pozisyona gelmesi sağlanır.Kozmetik gülüş tasarımı amacıyla da sık sık kullanılan bir yöntemdir.

Bu sorunların yanı sıra , üst ve alt çenenin pozisyonel ve yapısal yönden uyumlu olmamaları , ağzın kapatılmasına rağmen üst üste tam oturmamaması ( maloklüzyon ) gibi durumlarda diş teli tedavisi çene yapınızı uygun anatomik konuma getirmeye yardımcı olur.

Diş Telini Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Tel tedavisi sonrası  , gıda alımı raket çevresinde gıda artıkları birikebildiğinden , ağız hijyenine ekstra olarak dikkat edilmesi gerekir.Her yemek sonrası dişlerinizi fırçalamanız tavsiye edilir.Florürlü ağız bakım sularının kullanılması faydalıdır.Özel tasarım diş fırçalarını veya yumuşak sertlikte olan diş fırçalarının kullanılması, ağız hijyeni açısından önemlidir.

Diş telini kullanırken, hastaların diş teline zarar verebilecekleri ve plak oluşturmaya ortam hazırlayacak gıdalardan uzak durmaları gerekir.Bu kapsamda buz, kuruyemiş, patlamış mısır, sert şeker ve çikolatalar, sakız, elma, havuç gibi sert yüzeye sahip gıdaların ve kraker tarzı tüketildiği zaman ağız içersinde parçacık bırakabilen gıdalardan diş teli tedavisi boyunca uzak durmaları veya tüketimlerini sınırlandırmaları tedavinin sağlıklı , başarılı olması açısından önemlidir.

Diş Teli Tedavisi Süresi Ne Kadardır ?

Tel tedavisinin süresi diş ve çene yapısına ,hastanın genel sağlık durumlarına , dişlerin veya çene yapılarında ki bozuklukların şiddetine ,dişlerin tedaviye yanıtlarını, hastanın tedaviye yanıtın ve tedavi tipine göre değişkenlik göstermektedir.Tel tedavisinin ortalama uygulama süreleri 1-3 yıl olsa bile hastanın durumuna göre değişiklik gösterebilir.Tedavi süresi sona erdikten sonra bazı hastaların an az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatlarını kullanması gerekir. Ortodontist, tedavi süresi boyunca her ay hastayı düzenli takip ederek tedavi takibini sağlar ve olumsuz gördüğü durumlarda diş telinde düzenlemeler yaparlar.