fbpx
 

Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma

Diş Beyazlatma

Sağlıklı ve beyaz dişlere sahip olmak insanlar arasında estetik açıdan güzel görünmek için önemlidir.Dişleriniz daha fazla beyazlatmak isteyen kişilerin saysısı son yıllarda oldukça artmıştır.

Diş beyazlatma işlemi; dişlerin yüzeyinde bulunan gözenekli mine yapısından oluşan renkli, organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri ile lekelerin giderilmesi işlemidir.

Diş Beyazlatmak Zararlı mı ?

Diş hekimlerinin kontrollerinde yapılan ve doğru prosedürlerle yapılan beyazlatma işlemlerinin herhangi bir zararı yoktur.Bu işlemler sırasında dişler de kalıcı değişiklikler , hasarlar meydana gelmez . Yapılan uygulamada , diş minesi içersindeki küçük mine partiküllerinin içinde ki küçük mine partiküllerinin içinde bulunan sıvının ağartılmasıdır.Diş beyazlamasını da bu sıvıların ağarması sağlamaktadır.

Dişler sararmaya başladığı zaman beyazlatma işlemleri tekrarlanabilir.Bu işlemin yan etkisi yoktur.Beyazlatma yöntemleri dişleriniz de az da olsa hassasiyete sebep olabilir.Soğuk – Sıcak içeceklere ve havaya karşı hassasiyet oluşabilir bu durum oldukça normaldir.Bu etki 24-48 saat içesinde geçer.

 

Dişler Beyazlıklarını Neden Kaybeder ?

Çocukluk döneminizde dişlerinizin oluşum aşamasında meydana gelen yapısal bozukluklar, bebeklik veya anne karnında maruz kalınan bazı antibiyotikler, günlük yaşantınızda tükettiğiniz yiyecek ve içecekler  (sigara, çay ve kahve gibi boyayıcı maddeler) veya içtiğiniz suyun içersinde bulunan flor miktarı dişlerinizin renklerini etkileyebilir.

Dişlerde ortaya çıkan bu renklenmeleri iki grupta inceleyebiliriz ;

İç renklenme: Dişin içersine nüfuz etmiş ve fırça aracılığı ile giderilmeyen lekelerdir.Diş oluşumu sırasında oluşan yapısal bozukluklar da (ilaçlara bağlı veya fazla flor alımına bağlı vb.) bu sınıfa girmektedir.Bu tip vakalarda beyazlatma işlemleri başarılı sonuçlar vermektedir.

Dış Renklenme: Diş yüzeylerine sigara, çay, kahve ve kola vb. gıdalar aracılığı ile yapışan renklenmelerdir.Bu renklenmelerden diş taşı temizliği tedavisi ile kurtulmak mümkündür.

Farklı türden renklenmeler için farklı tip tedaviler uygulanması gerekir.Bu tedavilere diş hekiminiz ile beraber karar vermeniz daha doğrudur.

 

Diş Beyazlatmak İçin Hangi Yöntemler Kullanılır ?

Diş beyazlatma teknikleri uygulama alanlarına göre ikiye ayrılabilir ;

Ofis ortamında bir saat gibi kısa bir süre içersinde gerçekleştirilen Power Bleaching; beyazlatıcı jel ve ışıktan oluşan, kısa süre içersinde diş renginizi 3-4 ton açabilen hızlı ve güvenilir bir beyazlatma sistemidir.

Ev ortamında diş beyazlatma  (Home Bleaching) ; ağzınızdan alınan basit bir ölçü ile kişiye özel hazırlanan bu  plastik ağızlıkların içine jeller yerleştirilerek yapılan beyazlatma işlemidir.Beyazlatma işleminin başarılı olması için 5-7 gün süreye ihtiyaç vardır. Renge ve jele bağlı olarak günde 4-8 aralıklarında dişe takılması gerekir.

dis beyazlatma bleaching nedir

Diş Beyazlatma İşlemini Kimler Yaptırabilir ?

Diş beyazlatma tedavisini diş ve diş eti hastalığı olmayan herkes uygulatabilir fakat bu tedaviden önce diş hekimi muayenesinden geçilmesi muhakkak gereklidir.Dişlerinde çürükler veya diş eti hastalığı olan kişiler bu hastalıkların tedavisini yaptırdıktan sonra beyazlatma işlemlerini yaptırabilirler.Bunun dışında büyüme ve gelişimlerini tamamlamayan kişiler, gebe ve emziren annelerin diş beyazlatma işlemi yaptırmaları çok önerilmez.

 

Diş Beyazlatmanın Etkisi Ne Kadar Sürer ?

Beyazlatma işlemlerinin ardından elde edilen sonuçlar , kişinin diş yapısına bağlı olarak değişse de ortalama olarak  6 ay – 2 yıl arasında sabittir.Bu sürede ki değişkenlik kişinin kendisine de bağlıdır.Beyazlatma operasyonu geçiren kişiler en az iki hafta diş üzerinde boyama etkisi yaratan gıdalardan uzak durmalıdır.

 

Evde Diş Beyazlatma Yöntemleri

1)Diş macunu ile beyazlatma

Ağız ve diş sağlığınızı korumak için günde en az iki defa dişlerinizi fırçalarsanız dişlerinizin beyaz kalmasına da yardımcı olursunuz.

2)Limon ve Karbonat İle  Beyazlatma

Evde doğal yöntemlerle diş beyazlatmanın başka bir yolu da limon ve karbonat karışımıdır.Bir çay kaşığı karbonatı bir kabın içersine atıp üzerine limon sıkınız.Karışımınız da köpükler oluşana kadar karıştırmaya devam edin elde ettiğiniz karışımı diş fırçasına sürerek  dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.Bu karışımı haftada en fazla iki kere uygulamak daha sağlıklıdır.Çünkü bu karışımda asit miktarı oldukça yüksek olduğundan fazla kullanımlarda dişlere ve diş etlerine zarar verebilir.

3)Karbonat İle  Beyazlatma

Dişlerinizi karbonat ile haftada iki veya üç defa fırçalamanız dişlerinizin beyazlamasına yardımcı olacaktır.

4)Karbonat, Tuz ve Sirke Karışımıyla  Beyazlatma

Karbonat  ve tuzun dişler üzerinde ki beyazlatma etkisini bilmeyen yoktur.Sirke ise dişler de oluşan lekelenmelerin temizlenmesine yardımcı olmaktadır.Bu karışımı yaparak karbonat, sirke ve tuzdan 1 çay kaşığı alınarak kan içersinde karıştırın.Bu karışımı kullanarak dişlerinizi fırçaladığınızda beyazlamayı fark edeceksiniz.

5)Karbonat, Tarçın ve Adaçayı İle Diş Beyazlatma

Dişlerinizde oluşan bakterileri ve iltihaplanmaları adaçayı ve tarçın ile temizlediğiniz esnada karbonat ile de dişlerinizi beyazlatabilirsiniz. Havanda dövülen adaçayına 1 çay kaşığı karbonat ve tarçın ekleyerek bu yöntemi deneyebilirsiniz.