fbpx
 

Kanal Tedavisi Nedir?

kanal tedavisi işlemi

Kanal Tedavisi Nedir?

Endodontik bir tedavi olarak da bilinen kanal tedavisi, enfekte olmuş veya çürümüş dişlerin hasar gören özünün(pulpa) alınarak dişin dezenfekte edilmesi ve alınan özün yerinin dolgu ile doldurulması işlemidir. Dişin bir darbe sonucunda zarar gördüğü ya da derin bir çürüğün oluştuğu durumlarda, bakteriler dişin özüne yani pulpanın içine girerek çoğalmaya başlarlar. Eğer zamanında müdahale edilmezse bakteriler büyük bir enfeksiyona veya apseye yol açabili, ciddi diş ağrılarına sebep olabilir ve kemik ya da diş kaybına neden olabilir. Böyle bir durumda zarar görmüş ya da çürümüş olan dişe kanal tedavisi yapılarak dişin kurtarılması sağlanır. Pulpadan çıkarılan diş siniri dişin sağlığını ya da işlevini etkilemez çünkü dişten alınan sinirler sadece sıcak soğuk algısını oluşturan duyusal sinirlerdir.

 

kanal tedavisi çürük

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Bu tedavinin bir dişe uygulanmasının en büyük sebebi ölü dişi kurtarmak ve sahip olduğu kemik yapısını kaybetmemektir. Dişlerde oluşan çatlaklara ve derin çürüklere erken müdahale edilmesi gerekir. Aksi takdirde dişlerde ki tahribat diş kaybına yol açacaktır. Bu tedaviyi gerektiren durumlarda başlıca belirtiler vardır. Belirtileri gözlediğiniz zaman ertelemeden bir hekime danışmanız gerekmektedir. Başlıca belirtiler şunlardır ;

  • Derinlemesine çürükler
  • Isırma ve çiğneme anında ağrı
  • Diş eti şişliği
  • Çatlamış diş
  • Diş etlerinde yara oluşumu
  • Sıcak ve soğuğa karşı belirgin hassasiyet
  • Boyun ve yüzde şişlikler

Bu belirtiler görüldüğü zaman bakterilerin yerleşip çoğaldığı diş sinirleri alınarak diş kurtarılır. Geç kalınan durumlarda maalesef diş kaybı yaşanır.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Normal şartlarda bu tedavi bir veya iki seansta tamamlanır ancak iltihabın çok olması durumunda üç seansa kadar çıkabilir. İlk seansta öncelikle dişin köklerinin şeklini ve iltihapın herhangi bir dokuya yayılıp yaılmadığını görmek için röntgen çekilir. İlgili hekim röntgen incelemesi sonucu kanal tedavisine karar verirse tedavi süreci başlar. Tedavinin yapılacağı bölgeye lokal anestezi uygulanır ve dişin kuru kalması için su geçirmez bir malzeme dişin etrafına yerleştirilir.

İkinci adım olarak diş hekimi sinirlere ulaşabilmek için dişin içerisine bir delik açar ve dişin içerisindeki bakteriler, çürümüş sinirler ve enfeksiyonlu doku dişin içerisinden çıkarılıp atılır. Daha sonrasında dişin içerisinin dezenfekte edilebilmesi için açılan delik uyun aletler kullanarak genişletilir ve dezenfekte işlemi yapılır.

Diş içerisindeki oyuk dolgu ile doldurulmadan önce diş hekimleri bir kaç gün beklemeyi uygun bulabilir. Bir kaç gün bekleneceği durumlarda oyuk geçici dolgu ile kapatılarak yeni enfeksiyonlara karşı önlem alınır. Kalıcı dolgu yapılacağı zaman, geçici dolgu ağrısız bir şekilde çıkarılarak kalıcı dolgu yapılır. Dolgu yapılmadan önce diş oyuğunun tamamen temiz ve kuru olmasına dikkat edilir. Kalıcı dolgu dental macun ve gutta percha olarak bilinen kauçuk bazlı bir madde ile diş oyuğu doldurularak yapılır. Diş köklerinin kanalına dışarıdan gelebilecek herhangi bir sızıntıyı engellemek için de kalsiyum hidroksit bazlı macunlar kullanılır.

kanal tedavisi röntgenkanal tedavisi aletikanal tedavisi diş yapısı

Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Tedavi sonrası en az 3 saat bir şey yiyip içilmemelidir.
  • Tedavi sürecinin ilk seansta tamamlanmadığı durumlarda tedavi boyunca kanal tedavisi uygulanacak dişi kullanmamaya özen gösterilmelidir.
  • Gün içersinde en az iki kere fırça ile ve en az bir kere de diş ipi kullanarak diş temizliği düzenli yapılmalıdır.
  • Şekerli, yapışkan ve sert gıdalarda kaçınılmalıdır.
  • Tedavi sonrası bir kaç gün hassasiyet olacağından aşırı sıcak ya da aşırı soğuk gıdalardan kaçınılmalıdır.

Kanal Tedavisine Alternatif Tedaviler Nelerdir?

Söz konusu tedavi %95’in üzerinde bir başarı oranına sahip tedavidir. Bu tedavinin uygulandığı dişler düzenli ve doğru bakım ile ömür boyu kullanılabilmektedir. Bu tip durumlarda her zaman önceliğimiz doğal dişimizi korumaktır. Ancak bu kanal tedavisine alternatif tedavilerde vardır. Dişlerin hem çiğneme hemde telaffuzda ki önemli işlevini geri kazandırabilmek için hasarlı dişin alınarak onun yerine implant, köprü yada protez gibi yapılan tedaviler alternatif tedavi olarak görülebilir ancak bu alternatif tedaviler kanal tedavisi ile kıyaslandığında hem daha maliyetli hem de daha uzun süren zahmetli bir tedavi sürecine sahiptir.

 

Kanal Tedavisi Fiyatları Nedir?

Kanal tedavisinin fiyatının belirlenebilmesi için tedavinin uygulanacağı dişteki kök sayısı uygulanacak olan tedavinin sürecinin belirlenmesi gerekmektedir. Ayrıca tedaviyi yapacak hekimin tecrübesi ve endodonti alanında uzmanlığa sahip olup olmadığıda fiyata etki eden nedenlerdendir.