Diş Çekimi Nedir?
Diş çekimi, bir diş hekimi veya ağız cerrahı tarafından lokal, genel, intravenöz anestezi veya bir kombinasyonu ile nispeten hızlı gerçekleştirilen bir ayakta tedavi prosedürü olarak yapılan, dişin kemikteki soket denilen yuvasından cerrahi müdahale ile çıkarılması işlemine verilen isimdir.
Basit diş çekimi ise hasta lokal anestezi etkisi altındayken ağız içinde görünen dişlerin çekiminde kullanılan tekniğe verilen isimdir.
Diş çekiminden sonra ağrı olur mu?
Hızlı ve atravmatik bir çekim sonrası hekimin önerilerini yerine getiren hastalarda ilk gün ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilen hafif bir ağrı dışında ağrı olmaz. Bununla beraber diş çekimi sonrası görülen en yaygın ağrı sebebi kuru kemik iltihabıdır. Alveolit de denilen kuru kemik iltihabı çekim sonrasında sigara kullanımı ,yara yerinin kurcalanması, yara yerinin emilmesi pipet kullanımı ve sıcak yiyecek içecek tüketilmesi gibi sebeplerle pıhtının atılması sonucunda çekim yerinde oluşan boşluğa yiyecek artıklarının dolarak kötü koku ve ağrı oluşturmasıyla olur. Çekimden 2-3 gün sonra görülür. Bu durumda derhal hekime başvurulmalıdır.
Diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Pıhtı oluşumu için koyulan steril gazlı bez tampon yarım saat ağızda tutulmalıdır.
- Yara yeri dille veya yabancı cisimlerle kurcalanmamalıdır.
- Diş çekimi yapıldığı gün ağız çalkalanmamalı ve mümkün olduğunca tükürülmemelidir.
Operasyondan hemen sonra çenede çekim yapılan bölgeye dışarıdan 10 dakika soğuk tampon- 5 dakika ara- tekrar 10 dakika soğuk tampon şeklindeki soğuk bir tampon (buz) uygulanması özellikle zorlu çekimler sonrası yüzün şişmesini engeller.
Kanama sızıntı şeklinde devam edebilir. Ancak daha yoğun devam ettiği durumlarda ılık suda biraz bekletilmiş bir poşet çay yara yerine koyulup 1 saat ısırılabilir. Uzayan kanamalarda vakit geçirmeden hekime gidilmelidir.
Kanama olursa bölgeye pamuk koymak yara iyileşmesini bozar ve o pamuk geri alınırken kanamayı artırır, o yüzden yara yerine kesinlikle pamuk koyulmamalıdır.
- İlk 24 saat boyunca diş çekilen taraf ile çiğneme yapılmamalıdır.
- İlk 24 saat boyunca pipet kullanılarak bir şeyler içilmemelidir.
- İlk 24 saat sigara ve ilk 72 saat alkol içilmemelidir.
- İlk 24 saatten sonra her 2 saatte bir ılık tuzlu suyla veya doktorunuzun yazacağı gargara ile gargara yapmak gerekir. Tuzlu su karışımı 1 bardak kaynayıp ağza alınabilecek sıcaklıktaki suya 1 çay kaşığı tuz koyarak hazırlanır.
Diş çekiminin ertesi günü yumuşak bir diş fırçası ile diş fırçalamaya başlanmalı, yara yerini zedelemeden ağız hijyeni en üst düzeyde tutulmalıdır.
İlk 5 gün boyunca baharatlı, acı, ekşi, tatlı, çok sıcak ve çok soğuk yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Yüzdeki şişlik aşırı olur, ağız açıp kapatmada zorluklar yaşanırsa hekime danışarak yüze sıcak tampon uygulanabilir.
Hekim çekim sonrası ilaç yazdı ise bunların kullanım saatlerine dikkat edilmeli ve kutu bitinceye kadar düzgün kullanımına özen verilmelidir. Her diş çekimi sonrası ilaç kullanımı şart değildir. Hekim ilaç yazmazsa ısrar edilmemelidir.
Dişler çeşitli nedenlerden dolayı çekilebilir:
- Çürüğün diş köküne ulaşması
- Enfeksiyonun dişi ya da çevreleyen kemiğin büyük bir kısmını yok etmesi
- Ağzınızda tüm dişler için yeterli yer kalmaması
Birçok diş hekimi, sadece kısmen çıkan gömülü dişlerin çekilmesini tavsiye etmektedir. Kısmen çıkan dişlerin çevresine bakteriler girerek, enfeksiyona neden olabilir ve dişi çevreleyen kemiğe yayılarak, ciddi bir soruna neden olabilir. Gömülü dişler, çıkabilecekleri yeterli yer olmamasına rağmen diş eti dokusunu zorlamaya devam edebilir. Bu çıkış denemesinin yol açtığı sürekli basınç, yakındaki dişlerin köklerine hasar verebilir. Gömülü dişin çekilmesi , oluşabilecek bir enfeksiyonu, yandaki dişte ve kemikte meydana gelebilecek hasarı ve ileride ortaya çıkabilecek ağrıları önleyebilir.
Dişler Nasıl Çekilir?
Diş çekilmeden önce, diş hekiminiz, medikal ve dental öykünüzü inceleyecek ve röntgen çekecektir.
Röntgen dişin ve çevresindeki kemiğin uzunluğunu, şeklini ve pozisyonunu gösterecektir. Buna göre, diş hekiminiz, çekimin zorluk derecesini tahmin edebilir ve cerrahi uzmanına sizi yönlendirebilir.
Dişi çekmeden önce, dişin çevresindeki alanın uyuşturulması gerekir. Diş hekimleri, çekimin yapılacağı diş bölgesini uyuşturmak için lokal anestezi kullanırlar.
Basit bir çekim işleminde, bölge uyuşturulduktan sonra, diş, elavatör adı verilen bir aletin yardımıyla gevşetilir ve sonra diş hekimi davyesi ile çekilir. Diş hekiminiz, ayrıca alttaki kemiği gevşeterek yeniden şekillendirmek isteyebilir. İşlem tamamlandıktan sonra dikiş atılması gerekebilir.