fbpx
 

Yirmilik Diş Çekimi

Yirmilik Diş Çekimi

Yirmilik Diş Nedir ?

Diş gelişimi, bebeklikte 6 ay ile 3 yaş arasında tamamlanan altta 10, üstte 10 olmak üzere toplamda 20 adet olan süt dişleri ile başlar. Ardından 9-10 yaşlarından itibaren süt dişleri yavaş yavaş dökülerek yerini yetişkin dişlerine bırakır. Toplamda 32 tane olması gereken yetişkin dişlerinin (ana dişler) 28 tanesi çocukluk ve erken ergenlik döneminde tamamlanmış olur. Kalan 4 adet büyük azı dişi ise alt ve üst çenede en arka kısımda yer alan yirmilik dişlerdir. Toplamda 4 adet olan bu dişler genellikle 17-25 yaş aralığında çıkar. Eğer bu yaş aralığında çıkmazsa bile bu, dişlerin olmadığı anlamına gelmez. Çoğu zaman gömülü kalmaları nedeniyle kişide ağrıya neden olmaması halinde yirmilik dişler fark edilemeyebilir.

Yirmi yaş dişlerinin gömülü kalma nedenleri nelerdir ?

Düzgün bir şekilde çıkan yirmilik dişler genellikle hiçbir soruna neden olmamaktadır. Fakat gömülü olan ve düzgün bir şekilde hizalanmayan yirmilik dişler, bir takım problemleri beraberinde getirebilir.Yirmi yaş dişlerinin gömülü kalmaları ile ilgili ortaya atılmış birçok teori vardır. Genetik olarak anneden gelen küçük çene yapısı ile babadan gelen büyük diş yapısı sonucundaki uyumsuzluklar, beslenme alışkanlıkları, süt dişlerinin erken kayıpları, çenede enfeksiyon, kist gibi patolojik oluşumların varlığı gibi birçok etkenin 20 yaş dişlerinin gömük kalmasına neden olduğu düşünülmüştür.Yine rafine ve yumuşak besinlerle beslenme sonucunda çene gelişiminin giderek daha sınırlı olması, yirmi yaş dişlerinin gömülü kalmasına dair bir neden olarak düşünülmüştür.

Yirmilik Diş Nerede

Yirmilik Diş Çekilmeli Mi ?

Yirmilik dişlerin çenede tamamen çıkıp yerleşebileceği yeterli alanları olmadığından yirmi yaş dişi çıkarmak çoğu kişi için süreç ağrılı ve uzun olarak geçer. Çoğu yirmi yaş dişi tam olarak çıkamaz ve gömülü ya da yarı gömülü kalır. Bunun sonucunda çevrelerindeki yumuşak dokuda oluşan gıda birikiminden dolayı enfeksiyona yatkın bir özellik taşırlar. Tamamen çıkan yirmilik dişler çenenin en gerisinde konumlandıklarından dolayı yeterli bir şekilde temizlenemezler ve kolaylıkla çürüyebilirler. Bunun sonucunda yirmilik yaş dişlerinin çoğunlukla çektirilmesi gerekir.

Cerrahi Çekim Nedir ?

Bu isim sizi korkutmasın. Cerrahi diş çekimi, söz konusu dişin ağız içinde rahatça görülmemesi, dişeti sınırında kırık olması veya gömülü dişlerin çekimi esnasında kullanılan isimdir. Dişin bölümleri ayrıldıktan sonra çekilmesi gerektiği durumlarda da bu teknik uygulanır. Standart diş çekiminde olduğu gibi cerrahi diş çekimi de lokal anestezi altında uygulanır.

Diş Çekimi Sonrası Süreç :

  • Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Şişlik

Yirmilik diş çekiminde sonra dişlerin bulunduğu bölgelerde şişlikler meydana gelmesi, olası bir durumdur. Bu şişliklerin küçültmek için yirmilik dişlerin oluğu yerlere buz kompresi uygulayabilirsiniz.Yirmilik dişlerinin çekimi öncesinde o bölgede enfeksiyon oluşmuşsa bu yerine ılık ve nemli bir kompres yapabilirsiniz.

  • Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Kanama

Tüm dişler çekildikten sonra kanama oluşması normaldir. Bu durum yirmi yaş dişleri içinde geçerlidir. Diş çekimi sonrasında o bölgeye yerleştirilen gazlı bezi uzman hekiminizin size söylediği zamandan önce atmayınız. Kanamanın o süre zarfı boyunca durmadıysa biraz daha o bölgeye baskı uygulayın. Ayrıca bölgeye ıslak çay poşetini koyarsanız, çayın içerisinde yer alan tannik asit damarların daralmasına ve kanamanın durmasına yardımcı olabilir.

  • Ağız Bakımı

Ameliyattan sonra ilk iki saat boyunca yemek yemeyi ve bir şeyler içmeyi sınırlandırın ve günün geri kalanında dinlenin. Kan pıhtısını yerinden oynatmamak için ağzınızı güçlü şekilde çalkalamayın. Ayrıca birkaç gün boyunca hem sıkı egzersiz yapmaktan hem de sigara içmekten veya ameliyat günü ya da kanama sürdüğü müddetçe aşırı derecede tükürmekten kaçının. 12 saat sonra, tuzlu su veya sulandırılmış ağız gargarası ile ağzınızı hafifçe çalkalayabilirsiniz. Ameliyat gecesi dişlerinizi dikkatlice fırçalayın ancak ameliyatlı bölgeden mümkün olduğunca uzak durun.

Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Beslenme

  • Beslenme

Neler Tüketilmemeli ?

Çene cerrahının dişlerinizi çekmek için sizi uyutup uyutmamasına bakılmaksızın, işlem sırasında bir veya daha fazla türde anestezik madde kullanılacaktır. Akabinde, ağzınız uyuşukken sıcak yiyecek veya içecek tüketmemeniz çok önemlidir.Bu süre zarfında dilinizi, yanağınızı veya dudaklarınızı ısırma ihtimaliniz olduğunu unutmayın, bu nedenle uyuşukluk geçinceye kadar çiğneme gerektiren yiyeceklerinden uzak durmanız tavsiye edilir. Kabuklu patlamış mısır gibi küçük sivri yiyeceklerle birlikte cips ve sert çubuk kraker gibi katı, aşırı gevrek yiyecekler, diş eti dokusu hasarı oluşturma ihtimalleri nedeniyle tüketilmemelidir. Tahmin edeceğiniz üzere, daha fazla tahrişi azaltmak amacıyla baharatlı yiyeceklerden de kaçınılmalıdır.

 

Yirmilik Diş Çekildikten Sonra Ne Yenmeli ?

Diş ameliyatının ardından özellikle su olmak üzere onarıcı süreçte beslenme düzeni çok önemlidir. Su alımının yanı sıra National Academy for Biotechnology Information, iyileşme sürecinin en üst seviyede olması adına vitamin, mineral ve protein ihtiyacının da altını çiziyor. Yoğurt, dondurma ve süzme peynir gibi yiyecekler protein bakımından zengindir ve çiğnenmesi ve yutulması kolaydır. Elma püresi ve sıvı meyve püreleri, meyveden vitamin alımınızı artırmanın etkili yollarıdır, fakat pipet kullanılmaması gerektiğini unutmayın.