Biberon Çürüğü Nedir?
Biberon çürüğü, bebeklerin üst ön süt dişlerinde başlayıp hızlı yayılan emzirme sonrasında ya da biberonla uyutma sürecinde oluşan çürük tipidir. Anne sütünün yapısındaki laktoz isimli şeker çürük yapıcı bir maddedir. Biberonla verilen sütler gece uyumadan önce diş tabakası üzerinde kalacaktır. Tükürük salgısı azaldığı için dişler temizlenmez ve çürük oluşumu hızlanır. Gece beslenmesinden kaynaklanan çürükler, yeni çıkacak olan dişlerinde çürümesine neden olacaktır. Diş minesinde bozulmalar görülebilir. Bu çürükler üst çenede bulunan dişlerde görülür. Daha sonra diğer dişlerde de yayılım gösterir. Verilen sütlerin yanı sıra biberonla verilen meyve suları, emziklerin bala veya şekere batırılıp verilmesi de çürük oluşumunu hızlandırır.
Biberon Çürüğü Belirtileri Nelerdir?
Biberon çürüğü belirtileri çocuklar tarafından erken yaşlarda tanımlanamaz. İlk belirtilerin anlaşılmaması nedeniyle bu tip çürükler genellikle dayanılmaz ağrıların ortaya çıkması veya kırılmalar ile anlaşılabilir. Erken çocukluk döneminde görülen bu sorunların çözümü için bebeklerde ağız ve diş sağlığına özen göstermek ve çürüğü önleyici yöntemler kullanmak son derece önemlidir. Biberon çürüğünün başlıca belirtileri:
- Diş ağrısı,
- Dişte iltihaplanma sorunları,
- Diş kırılmaları ve diş kaybı,
- Konuşma bozuklukları,
- Kötü koku,
- Diş enfeksiyonları,
- Dişlerde küçük lekeler… olarak sıralanabilir. Söz konusu belirtiler küçük yaş grubuna mensup çocuklarca anlaşılmayacağı için mutlaka ebeveynler tarafından önlem alınması şarttır.
Erken Çocukluk Çağı Çürükleri Nasıl Oluşur?
Biberonla ya da anne memesinden direkt alınan süt uykuya geçişle beraber dişlerin yüzeylerinde birikmektedir. Hem anne sütü hem de inek sütü besleyiciliği fazla ve yüksek şeker içeren bir besin türüdür. Uyku sırasında tükürük akışı neredeyse sıfıra düştüğü için dişler temizlenememekte ve ağızda bulunan çürük yapıcı mikroorganizmalar asit oluşturarak çürüğün başlamasına neden olmaktadırlar. Besin maddelerinin dişe temas süresi arttıkça çürük yapma ihtimalinin arttığı unutulmamalıdır. Uyku bunun için çok uygun bir ortam oluşturmaktadır. Genellikle ilk süren dişlerden olan ve süt ile en çok fiziksel teması bulunan üst kesici dişler ilk olarak etkilenir. Önlem alınmaması durumunda diğer dişlere yayılır. Ayrıca meyve sularının aynı şekilde verilmesi, yalancı memenin bala ve reçele batırılması, bebeğe şekerli yiyecekler verilmesinin de aynı etkilere sahip olduğu ve oluşan erken çocukluk çağı çürüklerinin şiddetinin ve yaygınlığının artmasına neden olduğu bilinmektedir.
Biberon Diş Çürüğü Nasıl Önlenir?
– Biberon çürüğünün erken tanısı için çocuğunuzu mutlaka bir yaşından önce pedodontiste götürün.
– Bir yaşından itibaren uykuda beslenmesine izin vermeyin.
– Bebeğinizi dişlerini düzenli olarak her beslenmeden sonra ıslak bir tülbent veya diş fırçasıyla temizleyin.
– Çocuğunuzun dişlerini diş macunu olmadan, ilk dişi çıktığı andan itibaren fırçalamaya başlayın. Diş macunu kullanmayı tercih ederseniz, florür içermeyen kullanın.
– Tüm bebek dişleri çıktığında diş ipi kullanın.
– Beslenme sonrasında bebeğinizin dişlerin temizleyemediğiniz durumlarda su içirin.
– Bebeğinizin sütüne bal, reçel, pekmez gibi yüksek şeker içerikli besinler ilave etmeyin.
– Çocuğunuzu ilk doğum gününde bir bardaktan içmeye teşvik edin.
– Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını teşvik edin.
Biberon Diş Çürüğü Tedavisi Nasıl?
Tedavi çocuğunuzun yaşına ve durumun ciddiyetine göre değişir. Bir sorunun en erken belirtilerinde siz ve çocuğunuzun diş hekimi, tedavi ve tedaviye yönelik bir yaklaşım geliştirmek için birlikte çalışabilirsiniz.
Diş yüzeyindeki beyaz lekeler biberon diş çürüğünün erken belirtileridir. Bu aşamada, tüm dişleri remineralize (çürüme sürecinin tersine çevrilmesi, çürümenin durdurulması) etmek için florür tedavisi veya florür verniği kullanılabilir. Bu işlem aslında diş minesini yeniden inşa etmeye yardımcı olarak, ilk aşamalarındaki bozulmayı tersine çevirir. Çocuğunuzun diş hekimi ayrıca florür takviyesi önerebilir. Bu aşamada, bebeğinizin diyetinde de çürümenin ilerlemesini önlemek için değişiklikler yapabilirsiniz. Bu değişiklikler şunları içerebilir:
– Asitli yiyecekleri sınırlamak
– Sınırlı meyve suları, özellikle narenciye suları
– Çocuğunuzun şişesinde meyve suyu, formül veya süt bulundurmak.
Bu değişiklikler daima çocuğunuzun çocuk doktoru ve / veya çocuk diş hekimi ile koordineli olarak yapılmalıdır. Çocuğunuzun yaşına, genel sağlık ve beslenme gereksinimlerine bağlı olarak, bazı diyet değişiklikleri gerekli olabilir.
Eğer çürüme ileri aşamalarda tespit edilirse, florür işlemleri artık yeterli olmaz. Daha şiddetli bozulma belirtileri şunlardır:
– Dişlerde kahverengi veya siyah lekeler
– Kanama veya şiş diş etleri
– Enfeksiyonu gösterebilecek ateş, şişme veya huzursuzluk
– Ağız kokusu
Çocuğunuz bu semptomlardan herhangi birini gösterirse, mümkün olan en kısa sürede diş hekimi görmek zorunludur. Çürüme yayılırsa, çocuğunuz kapsamlı restorasyon tedavileri ve hatta diş kaybı yaşayabilir.