Dil Bağı
Dil bağı (ankiloglossi), dili ağız tabanı ile birleştiren ve frenulum adı verilen dokunun normalden kısa olmasıdır. Bu durum dilin hareket kabiliyetini kısıtlarken; emzirmeyi, dil çıkarmayı, bir çocuğun yeme, konuşma ve yutma şeklini etkileyebilir.
DİL BAĞI HASTALIĞININ SEBEPLERİ NELERDİR?
Dil bağı durumu doğuştan gelmektedir. Doğumdan önce embriyolojik gelişim sürecinde anne karnındaki 4.haftada dilin 2/3 ön kısmı gelişir. Bu aşamada dil henüz ağız tabanından ayrılarak serbest hale gelmemiştir. İlerleyen haftalarda dil ağız tabanından serbestleşerek hareketli hale gelir ve sadece frenulum denen bağ ile ağız tabanına tutunur. Bu dönemde meydana gelen bozukluk sonucu dili ağız tabanına bağlayan frenulum ya tam olarak serbestleşemez ya da hücre çoğalmasıyla kalın bir hal alarak dilin serbestleşmesini engeller ve dil bağını oluşur.
Dil Bağı Şikayetleri Nasıl Anlaşılır?
- Beslenme sırasında memenin tam olarak kavranamaması veya emme süresinin kısa olması
- Kısa aralıklarla uzun süreli emzirme, bebeğin sürekli aç görünmesi
- Normal kilo alımının olmaması veya çok yavaş olması
- Beslenme sırasında “klik” sesi duyulması
- Isırma veya diş gıcırdatma
- Beslenmeyi takiben kusma
Dil bağı olan bebeklerin dillerini alt dudak hizasından başka bir noktaya uzatamadıkları görülebilir. Bu şikayet dilin yanlara ve aşağı yukarı hareketinin kısıtlandığının görülmesi ile tespit edilebilir. Dil hareketlerinin kısıtlanması ise yaşamın ilerleyen dönemlerinde konuşma ile ilgili problemlere neden olur. Telaffuzda zorlanma ve sert sessizlerin ifade edilmesi ile ilgili problemler özellikle belirgin olan konuşma şikayetleri arasında yer alır. Hareket kısıtlılığı aynı zamanda yaşamın ilerleyen dönemlerinde dondurma yalama ya da üflemeli çalgı çalma gibi oral aktivitelerde zorlanma ile de sonuçlanabilir.
Bebeklerde Dil Bağı Tedavisi Nasıldır?
Bebeklerde dil bağı tedavisi bu durum ile meydana gelen şikayetlerin ağır seyretmesi halinde gündeme gelebilir. Semptomatik olmayan çocuklarda ise genel olarak bir işlem yapılmadan çocuk düzenli kontrollerle takip edilir. Tedavi kararı alınan olgularda frenektomi olarak isimlendirilen prosedüre başvurulur. Frenektominin uygulanma zamanı ise genellikle yaşamın ilk 6-18 günü içerisindedir. 6 aydan büyük çocuklarda bu işlem için anestezi ihtiyacı olabilir. Dil bağı ameliyatı iyileşme süresi ise yaklaşık olarak 10 gündür ve bu süre zarfında bebeklerde huzursuzluk gibi şikayetler ortaya çıkabilir.
Dil Bağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Dil Bağı Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
İyileşmenin tam olarak sağlanabilmesi adına dil bağı ameliyatları sonrası konuşma terapisti ile çeşitli dil egzersizlerinin yapılması önerilir. Bazı hastaların iyileşme süresinin daha uzun olması beslenmenin ertelenebilmesine de neden olabileceği için dikkatli olunmalıdır. Günde birkaç kez ve birkaç hafta boyunca bebeğe çeşitli ağız egzersizi ve esneme hareketlerinin yapılması önerilir. Yapılan işlemin başarısı açısından bu egzersizlerin önemli uygulamalar olduğu unutulmamalıdır.
Dil Bağı Kaç Yaşında Kesilir?
Emme ve konuşmayı öğrenme döneminde problem yaşanmaması açısından en kısa zamanda dil bağını kesmek gerekir. Emme problemi varsa hayatın ilk günlerinde lokal anestezi ile dil bağını kesmek en doğru yaklaşımdır. Emme problemi olmayan bebeklerde ise dişler çıkmadan veya bebek konuşmaya başlamadan 8-9 aylardan önce bu işlemin yapılması uygundur.