fbpx
 

Restoratif Diş Tedavisi Nedir?

Restoratif Diş Tedavisi Nedir?

Restoratif diş tedavisi, diş sert dokularında çürük ya da çürük dışı sebeplerden dolayı meydana gelen, madde kayıplarını onaran, kaybolmuş olan estetik ve fonksiyonun hastaya tekrar kazandırılmasına yardımda bulunan bir bilim dalıdır.

Her insanın bir takım kişisel estetik beklentileri bulunabilmektedir. Estetik niteliklerin yanı sıra, sağlık ve doğallık bir araya geldiğinde ortaya olumlu bir sonuç çıkmaktadır. Dişler arasındaki dizilim ve görünüm, dişleri çevreleyen yumuşak dokunun yapısı, hastanın yüz görünümündeki karakteristik yapı, bir bütün oluşturmaktadır. Bu sebeplerden dolayı, yüz hatlarına uyum sağlayan detaylarla ilişkili olarak, diş hekimi ve teknisyenlerin titiz çalışmaları sonucunda doğal ve güzel bir görünüm oluşturulmaktadır. Diş yapısının istenen nitelikleri kazanması, diş rengi, diş taşlarının giderilmesi, yüzey temizliği Restoratif Diş Tedavisi’nin önemli elemanlarındandır. Bu nedenle uygulama uzman diş hekimi ve deneyimli teknisyenler yönetiminde gerçekleştirilmelidir.

Restoratif Diş Tedavisi

Restoratif Diş Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Restoratif diş tedavisinde birden fazla teknik uygulanmaktadır. Direkt ya da indirekt kompozit uygulamalar, porselen estetik çalışmalar, gülüş tasarımının yapılması, diş beyazlatma uygulamaları, dentin hassasiyeti için yapılan tedaviler, vital pulpa tedavisi, Pre-protetik restorasyon uygulaması yapılabilmektedir. Bunların dışında ise, yaşlı (Geriatri) ve onkoloji hasta grupları için uygulanan konservatif diş tedavileri, yetişkinler için koruyucu tedavi uygulamaları gibi çeşitli yöntemler ile hastaların yaş, bireysel sorunları, ağız ve diş muayenesi bulgularının değerlendirilmesinin sonuçları göz önüne alınarak uygun tedaviye karar verilmektedir.

Restoratif Diş Tedavisi

Restoratif Diş Tedavisini Kimler Tercih Edebilir?

Restoratif diş tedavisini her yaş, meslek ve cinsiyetten insanlar rahatlıkla tercih edebilir. Çocuklar ve yaşlılara da restoratif diş tedavisi uygulanabilmektedir. Restorasyon sırasında kullanılan ürünler estetik görünüm sağlayan ve asla dişe zarar vermeyen bio uyumlu malzemelerdir. Kullanılan bio uyumlu malzemeler ile dişin sert yüzeyinde çeşitli sebeplerdeen dolayı meydana gelmiş kayıplar tedavi edilerek  sağlıklı bir görünüm ve güzel bir gülüş sağlanır.

Restoratif Diş Tedavisinin Avantajları

Restoratif diş tedavilerinin hastaya sağladığı pek çok avantajların başında, daha ciddi boyutlara oluşabilecek diş sorunlarının önüne geçebilmesi gelmektedir. Ağız içi boşlukları doldurmak ve istenmeyen çürüklerin oluşmasını engel olmak için de restoratif diş tedavileri büyük avantaj sağlayabilmektedir.

Restoratif Diş Tedavisi

Restoratif Diş Dolgusu Nedir?

Restoratif diş dolgusu diş renginde olan beyaz dolgulardır. Amalgam dolgunun gri-siyah renkte olması ve çürük görüntüsü oluşturması, estetik dolgu olarakta isimlendirilen restoratif diş dolgusunun kullanılmasını sağlamaktadır. Beyaz rengi ile uygulandığı dişte estetik bir görünüm sağlayan estetik dolgular oldukça uzun ömürlüdür ve bio uyumlu olmaları nedeniyle amalgam dolgulara göre çok daha sağlıklı dolgular olmaktadır.

Bir diğer dolgu türü ise porselen dolgulardır. Kompozit dolgular ön bölgeler için tercih edilirken, porselen dolgular diş minesi gibi sert bir yapıya ve ısırma kuvvetine karşı dayanıklı olmaları sebebiyle arka dişler için tercih edilmektedir. Estetik olan ön dolgular yani bondingler diş boyunun uzatılması veya istenmeyen diş aralıklarının kapatılması işlemlerinde sıkça kullanılmaktadır.

Restoratif diş tedavisinde kullanılan bir uygulamada diş beyazlatmadır. Dişlerde meydana gelen renklenmeleri ortadan kaldırmak ve dişe beyaz bir görünüm kazandırmak amacı ile uygulanan tedavi yöntemidir.

Restoratif Diş Tedavisi

Inley ve Onley Dolgu Nedir?

İnley dolgular ve onley dolgular, kuron kaplama işlemine çok benzer işlemlerle yapılırlar. Ancak bu dolguların yapımında kuron uygulamasında olduğu kadar diş yapısının şekillendirilmesine gerek kalmaz. Diş hekiminin temel amacı doğal diş yapısını mümkün olduğu kadar korumak olduğu için kuron uygulaması, inley ve onley dolguların yetersiz olduğu durumlarda tercih edilebilmektedir.

İnley ve onley prosedürü şöyle işlemektedir:

  • Geleneksel dolgularda da olduğu gibi öncelikli olarak dişin çevresindeki alan uyuşturularak dişte çürümenin meydana geldiği bölgeler temizlenir.
  • Daha sonra dijital modelleme veya macuna benzer bir malzeme kullanılarak dişin kalıbı alınır ve diş laboratuvarına gönderilir. Dişin modeli oluşturulduktan sonra seramik ya da reçine kullanılarak inley ya da onley elde edilir.
  • Kalıcı malzeme laboratuvardan gelene kadar geçici bir dolgu uygulanır. Tek seansta bitebilir ancak iki seans gerekirse, ikinci randevuda bu geçici dolgu çıkartılarak kalıcı inley ya da onley yerleştirilir.

Restoratif Diş Tedavisinden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Restoratif diş tedavisinden sonra dikkat etmeniz gereken herhangi bir kural yoktur. Dolgu işleminden sonra dişte bir hassasiyet oluşumu çürüğün ne kadar büyük ve ne kadar derin olduğuna bağlı olmaktadır. Derin ve büyük çürüklere yapılan dolguların ardından 2-3 gün gibi geçici bir süre hassasiyet hissedilmektedir.

Restoratif diş tedavisinin ilgilendiği bir diğer alan ise hastalara doğru bir oral hijyen eğitimi verilerek dental plak ve çürük oluşumunun önlenmesidir. Dental plak; diş yüzeyine, dolgu ve protezlere yapışan mikroorganizmalardan oluşur ve çürük oluşumuna katkı sağlamaktadır. İyi bir oral hijyen ile dişte plak oluşumu engellenebilmektedir. Bu hususta diş fırçalamak, diş ipi kullanmak, ara yüz fırçası kullanmak ve gargara kullanmak önemli olmaktadır. Ayrıca hekimin 6 ayda bir yapacağı kontrol de büyük önem taşımaktadır. Restoratif diş tedavisi uzmanı gerekli plak kontrolü ve tükürük analizi yaparak çürük risk tayini belirleyerek hastanın çürük ve plak oluşumunu en aza indirgeyebilecek öneriler sunmaktadır.

Restoratif Diş Tedavisi