fbpx
 

Diş Eti Kanaması Nedir?

Diş eti iltihabının ilk belirtilerinden olan diş eti kanaması aslında oldukça önemlidir. sık ve yaygın görülen bir durum olsa bile ihmal edilmemesi gereken ağız sağlığı problemleri arasında gelir. Kolaylıkla anlaşılan bu problem, genellikle diş fırçalarken lavobayo tükürdüğünüzde ortaya çıkan kan ile fark edilebilir. Yaygın sonucu ise diş eti iltihabı olsa da, uzun süredir geçmeyen ve sık sık tekrar eden diş eti kanamaları farklı kronik hastalıkların da belirtilerinden olabilir.

Diş eti kanaması neden olur?

Diş eti kanaması nedenlerine baktığımızda genellikle ağız bakımının yeterince önemsenmemesi ve ihmal edilmesi oldu söylenir. Dişleri yeterince fırçalamamak, dil temizliği yapmamak ya da diş ipi ile dişlerin arasındaki kalıntıları temizlememek beraberinde aşamalı olarak bir çok sonuç meydana getirir. Bu aşamaların ne olduğundan bahsedecek olursak;

Öncelikle günde en az 2 kez dişlerinizi fırçalamadığınız ve bunu devamlı ihmal etmeniz durumunda maalesef dişlerinizin üzerinde plak oluşmaya başlar. Şeffaf bir görünümde olan bu plak yiyecek kalıntılarının tükürük ve ağızdaki doğal bakteriler ile birleşmesi sonucunda ortaya çıkar. Diş fırçalama ile kolayca temizlenebilir. Fakat plak oluşumunun ardından diş fırçalama ihmal edildiği takdirde bu kalıntılar sertleşmeye başlar ve tartar denilen sert, taş formuna dönüşür.

Dişlerde tartar meydana geldiğinde, bunu artık diş fırçalama ile çözemediğimiz anlar başlar. Sert yapıdaki bu tartarlardan kurtulmak için diş hekimine giderek diş taşı temizliği yaptırmanız gerekir.

Bu tartarlar oluştuktan sonra diş etlerinde kanamalar, diş eti iltihaplanmaları, ağrılar, çürükler gibi birçok problem de meydana gelebilir.

Tabii bunların dışında, eğer dişlerinizi çok sert fırçalıyor ve diş ipini çok sert kullanıyorsanız da, diş etlerinize zarar vererek kanamasına neden olabilirsiniz.

diş eti kanaması

Diş Eti Kanaması Nedenleri Nelerdir?

Yalnızca diş etine bağlı hastalıklar değil birçok hastalık diş eti kanamasına neden olabilir. En yaygın görünen diş eti kanaması nedenleri şunlardır:

  • Diş eti iltihabı, diş eti hastalıklarının ilk aşamasıdır. Yaygın belirtileri arasında diş etinin hassaslaşması ve kızarması vardır. Zamanla diş etinde meydana gelen plakların temizlenmemesi nedeniyle oluşur ve bu oluşan plaklar bakterilerin üremesine yol açar. Bu sebepten dolayı diş etlerinde hassasiyet ve kızarıklık meydana geldiğinde bir uzmana danışılarak hastalık ilerlemeden tedavi edilmelidir.
  • Bazı ilaçlar, yan etki olarak diş etlerinin kanamasına sebebiyet verebilir. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar kanın pıhtılaşmasını güçleştireceğinden diş etinde kanamayı kolaylaştıracaktır. Bu sorunun meydana gelmemesi için kullanılacak ilaçların uzman kontrolünde alınması, bu kişilerde daha hassas ağız bakım ürünlerinin tercih edilmesi gerekir.
  • Kullanılan ağız bakım ürünlerinin değiştirilmesi de diş eti kanamasına yol açan sebeplerden biridir. Ağız temizliğinde günlük rutinin dışına çıkılması bazen diş etinin kanamasına neden olur, bu gibi durumlarda bir uzmana gözükmek ve eski rutine dönmek gerekebilir.
  • Gebelik durumları sırasında değişen hormonal aktiviteler diş eti hassasiyetine yol açabilir. Diş etlerinde kan akışının artmasına bağlı olarak diş bakımı sırasında kanamalar meydana gelebilir.

Diş eti kanaması tedavisi nasıl yapılır?

Diş eti kanaması tedavisinin ilk adımı bireysel olarak ağız bakımının düzenli ve özenli bir şekilde yapılmasıdır. Günlük ağız bakımının yanı sıra yılda 2 kez, teşhisi konulmuş bir ağız ve diş sağlığı hastalığınız var ise hekiminizin önereceği sıklıkta diş muayenesinden geçmelisiniz. Dişlerin doğru bir şekilde fırçalanması ve diş ipi kullanımı diş plağı oluşumunu en aza indirgeyeceğinden diş eti kanaması riskini de oldukça önemli ölçüde azaltacaktır. Diş eti kanaması çoğu zaman bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklı olduğundan antiseptik gargaraların kullanılması da kanamaların oluşmasını engelleyebilir. Ilık ve tuzlu suyla gargara yapmak diş etlerini rahatlatacağından dolayı kanama tedavilerinde kullanılabilmektedir. Çoğu zaman diş etlerine zarar vermemek için yumuşak uçlu diş fırçası kullanılması önerilir. Özellikle hassas diş etine sahip bireyler bu tarz diş fırçalarını tercih etmelidir. Bununla birlikte son yıllarda kullanımı artan elektrikli diş fırçaları, etkili bir diş temizliği için daha uygundur ve diş etlerinin temizlenmesine daha fazla yardımcı olur. Bunların yanı sıra diş eti kanaması sorunu daha ileri boyutta olan ve günlük yaşamı, yemek yemeyi ve ağız bakımını aşırı derecede zorlaştıran bireylerde birtakım ilaç tedavilerinin de uygulanması gerekebilir. Bunun için ilaçlar, özel diş macunları, gargaralar ve ağrı kesiciler önerilebilir. Hekimin önerdiği tedavi ve doğru bir ağız bakımı ile diş eti kanaması sorununu tamamen ortadan kaldırabilmek mümkün olacaktır.

diş eti kanaması