fbpx
 

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir ?

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir ? sorusunun cevabından önce Diş ağrısının nedenleri nelerdir?, Neden dişimiz ağrır?  birlikte inceleyelim.

 

Diş Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

 

Diş ağrısının birçok farklı sebebi olabilir. Tedavi için detaylı muayene ile ağrının sebebi saptanmalıdır. Diş ağrısının en sık rastlanan nedeni diş çürükleridir. Tedavi edilmeyen çürükler, apse yaparak daha da şiddetli ağrıları beraberinde getirebilir. Ayrıca diş minesinin aşınmasından kaynaklanan sıcak-soğuk hassasiyeti de diş ağrısına neden olur. Diş ağrısının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

 

ÇÜRÜK DİŞLER

Çürük dişiniz varsa sıklıkla yiyecekler çürüğün harap ettiği ve normal dokusunu kaybetmiş olan çürük bölgesine takılarak veya birikerek rahatsızlık verir. Dişinizde dayanılmaz ağrılar varsa, bu ağrılar gece uykunuzdan uyandırıyorsa veya hiç uyutmuyorsa, artık bakteriler dişin pulpası dediğimiz damar ve sinirleri içeren öz kısmına ulaşmış demektir. Yani bakteriler ve hatta yemek artıkları artık dişin siniri ile mikro düzeyde temas halindedir. Bu durum genellikle çok şiddetli ağrılara sebep olur. Sadece tatlı bir şeyler yerken veya içerken dişleriniz kısa bir süre kamaşıyor gibi oluyorsa ve birkaç dakika içerisinde geçiyorsa, büyük ihtimalle çürük dişiniz var demektir.

 

GÖMÜLÜ DİŞLER

Halk arasında 20 yaş dişleri olarak bilinen üçüncü büyük azı dişleri, çenelerin en sonunda bulunan ve bu sebeple çok iyi temizlenemeyen dişlerdir. Etkin temizlenemediği için sıklıkla fark edilmeden çürüyerek ağrıya neden olabilir. Gömülü 20 yaş dişleri ağız ortamına çıkamadığı için hemen önündeki ikinci büyük azı dişine de zarar verebilir. Böyle bir durumda hasta genellikle çenesinin arka bölgesinde, kulağında, gözünde ve hatta boyun bölgesinde bile ağrı hissedebilir. Ağrı yapan gömülü dişlerin tek tedavisi vakit kaybetmeden çekilmesidir. Aksi takdirde önündeki dişin de kaybına neden olabilir veya uzun süreçte kist oluşturabilir.

Diş hekimine gidene kadar geçen süreçte ağrı kesici ilaçlardan yararlanmak mümkündür. Bazı durumlarda ise ilgili bölgede veya yüzde şişlik oluşabilir. Bu durum enfeksiyon göstergesidir ve diş hekimi önerisiyle antibiyotik kullanılması gerekebilir.

DİŞ ETİ KAYNAKLI AĞRILAR

Diş ağrısı her zaman diş kaynaklı olmayıp, diş eti kaynaklı (periodontal) da olabilir. Bazen dişiniz nispeten sağlıklı olsa bile diş etleriniz sağlıksız olabilir. Diş etinin iltihaplanmasına periodontitis adı verilir. Periodontitisin belirtileri; diş etinde kanama, kırmızı/mavimsi-morumsu renk değişikliği, diş eti çekilmesi, diş eti büyümesi, dişlerde yer değiştirme, aralanma, uzama, sallanma, apse oluşumu, hassasiyet ve kötü ağız kokusudur.

Ağrı genellikle apse oluşumu ile birlikte görülür. Diş etindeki iltihaptan dolayı basınç artar ve diş ağrıyormuş gibi hissedilir. Bu yüzden iltihap tedavi edildikten sonra dişteki ağrı şikayeti de geçer. Tedavi olarak kanamalı bir işlem olan ve lokal anestezi altında yapılan iltihaplı diş etlerinin uzaklaştırılması ve antiseptik gargaralarla kontrol altına almak şeklindedir.

YANSIYAN DİŞ AĞRILARI

Yansıyan diş ağrıları ise kaynağından uzak bölgelerde hissedilen ağrılardır. Bir dişin ağrısı yanındaki dişe, iki-üç sıra önündeki dişe veya karşı çenedeki bir dişe yansıyabilir. Ancak yansıyan diş ağrısı çenenin orta hattını geçmez. Çenenin sol tarafındaki bir ağrı sağ tarafta, sağ tarafındaki bir ağrı da sol tarafta hissedilmez. Örnek olarak alt yirmi yaş dişlerinin kulak ağrısına veya ön dişlerde ağrıya neden olması, üst yirmi yaş dişlerinin şakaklara, göze ve elmacık kemiklere kadar vuran ağrıya neden olması, tek taraflı çiğnemek yada diş gıcırdatmanın eklem ağrısına hatta kulak çınlamasına neden olması, sistemik olarak kalp krizi geçmişi bulunan hastalarda kalp ağrısının sol kola, omuza, boyuna, sol çene ve dişlere yansıması sayılabilir.

SİNÜZİT

Üst çenede bulunan dişlerden özellikle arka bölgede yer alan dişler, bazı hastalarda sinüs dediğimiz boşluklarla ilişkide olabilir. Sinüsler, kafa kemiklerinin içine yerleşen ve ağızları (yani kanalları) burun içine açılan, içi hava dolu kemik boşluklarıdır. Sinüs boşluklarındaki mukozanın çeşitli sebeplerle iltihaplanması ile sinüzit denilen hastalık ortaya çıkar. Sinüzitin neden olduğu ağrı, bazen diş ağrısı ile karıştırılabilir. Bunun ayrımını diş hekimi ve kulak-burun-boğaz doktorları yapabilir. Böyle bir durumda sinüzite yönelik tedavi uygulanıp ağrıyan dişlerin durumu bir süre takip edilir.

 

 

 

 

 

 

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir ?

 

 

Diş ağrısına evde uygulanabilecek doğal tedavi çözümleri nelerdir?

 

Diş ağrısına evde uygulanabilecek doğal çözümler vardır fakat bu çözümler diş ağrısına neden olan temel sorunu tamamen ortadan kaldırmadan geçici olarak çözüm sağlayacaktır.

  • Tuzlu su

Diş ağrısına ne iyi gelir, tuzlu su ile ağzı çalkalamak, dezenfektan görevi göreceği için diş ağrısının azalmasına yardımcı olabilir. Suyun soğuk ya da sıcak olmamasına dikkat edilmelidir. Ilık su, ağrının şiddetlenmemesi için daha etkili olacaktır. Aynı zamanda bu süreçte, soğuk ve sıcak içeceklerden de uzak durulması gerekir.

  • Soğuk Kompres

Diş ağrısına ne iyi gelir, bir buz ile ağrıyan dişin olduğu bölgeye belli aralıklarla soğuk kompres yapılırsa, ağrının etkisi azalabilir.

  • Ağrı Kesici

Prospektüse göre diş ağrıları için kullanıma ve kullanım şartlarına uygun bir ağrı kesici, ağrının dinmesine yardımcı olur. Diş ağrısına ne iyi gelir, eğer şikâyetçi, ağrı kesicinin diş ağrıları için kullanıma uygun olup olmadığını bilmiyorsa, ilacı kullanmadan önce diş hekimine başvurmalıdır. Ağrı kesici, ağrıyı kısa süreli önleyecektir. Ağrının devam etmesini önlemek için bir hekime başvurmak yapılacak en doğru şey olacaktır.

  • Diş İpi ve Düzenli Fırçalama

Diş ağrısına ne iyi gelir, dişlerin arasındaki, artık yemek parçacıkları dişte ağrıya sebep olabilir. Bu yüzden dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır.

  • Evde Uygulanacak Doğal Tedaviler

Diş ağrısına ne iyi gelir, diş ağrısı için evde uygulanabilecek geleneksel ve popüler tedavi yöntemleri olarak tavsiye edilen ağrılı bölge üzerine; karanfil, karanfil yağı, nane çayı poşeti, zencefil, sarımsak koymak gibi basmakalıp yöntemler işe yaramayabilir. Bunlar anlık etki edebilir, hiç etki etmeyebilir ya da ağrılı bölgeye daha fazla zarar verebilir. Bu yüzden kullanılması önerilmez.

Çürük Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Çürük diş ağrısına en iyi yapılacak tedavi kesinlikle bir diş hekimine görünmesidir. Yapılacak tedavi neticesinde o alana dolgu yapılıp yapılmayacağına, ağrılı olan durumlarda ise dişin kanal tedavisi olup olmayacağına ya da diş çok kötü durumdaysa çürük dişin çekilip çekilemeyeceğine karar verilir. Çürük dişe yapılacak müdahale doktor tarafından netleştirilir. Çürük diş kişinin genel sağlığını da etkileyeceğinden mutlaka bir diş hekimine görülmesi gerekmektedir.