fbpx
 
diş eti çekilmesi

Diş Eti Çekilmesi Nedir- Neden Olur ?

Diş eti çekilmesi ciddi bir enfeksiyon durumudur. Her yaşta insanda gözlenebilir. Çekilme yavaş ilerlediği için fark etmek uzun sürebilir. Bunun olmaması için diş hekimine gidilip düzenli kontrolü yapılmalıdır. İlk olarak genellikle dişlerde hissedilen hassasiyet belli eder. Ağız içi bakımını iyi yapmamak, dişleri yeterince fırçalamamak ve diş ipi kullanmamak bakterilerin çoğalmasında etkili rol oynar.Diş eti çekilmesine neden olan ilaçlar, c vitamini eksikliği dahil yetersiz beslenme, diyabet, romatoit artrit ve Crohn gibi belirli hastalıklar, hormonal değişiklikler, genetik, kötü ağız sağlığı alışkanlıkları, lösemi, HIV / AIDS ve kanser tedavisi gibi bağışıklığın azalmasına neden olan durumlar, obezite, sigara içmek veya tütün çiğnemek, ya da uyuşturucu kullanımı gibi faktörler diş eti çekilmesi geliştirilmesi riskini artırabilir. Diş eti çekilmesinin belirtileri şunlardır,

  • Şişmiş veya kabarık diş etleri
  • Parlak kırmızı, koyu kırmızı veya morumsu diş etleri
  • Ağız kokusu
  • Ağrılı çiğneme
  • Dişler arasında gelişen yeni boşluklar
  • Dişler ve diş etleriniz arasına boşluk
  • Aşağı çekilerek dişleri normalden daha uzun gösteren diş etleri
  • Diş fırçalarken veya diş ipi kullanırken kan tükürmek
  • Dokunulduğunda hassas olan diş etleri
  • Fırçalamadan sonra pembe renkli diş fırçası
  • Gevşek dişler veya diş kaybı
  • Isırdığınızda dişlerinizin birbirine uyma biçiminde bir değişiklik
  • Kolayca kanayan diş etleri

Closeup of beautiful snow-white smile. strong white teeth, teethcare. healthcare, stomatological concept for dentists. cleaning teeth with tooth thread Premium Photo

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir ?

Derin temizlik ile diş eti çizgisinin altındaki dişlerde ve kök yüzeylerinde oluşan plak ile tartar dikkatlice çıkarılır ve açıkta kalan kök alanı bakterilerin tutunmasını zorlaştırmak için düzgünleştirilir. Muayene sırasında ilaçla tedavi önerilirse antibiyotik reçete edilebilir. Diş eti çekilmeniz eğer çok ilerlemiş ve kemik kaybı, temizlik ile tedavi edilemeyecek derecedeyse diş eti ameliyatı yapılabilir.Yapılan tedavi yöntemleri şunlardır,

Ölçeklendirme ve Kök Planlaması

Orta derecede diş eti çekilmesi, etkilenen bölgenin derinlemesine temizlenmesi ile tedavi edilebilir. Bu tedaviyle, dişlerde ve diş eti çizgisinin altındaki kök yüzeylerinde biriken plak ve tartar çıkarılır.

Rejeneratif Diş Eti Ameliyatı

Diş eti çekilmesi sonucu dişleri destekleyen kemik zarar görmüşse, kaybedilen kemik ve dokuyu yenilemek için bu prosedür önerilebilir. Öncelikle, diş hekimi diş eti dokusunu kaldırarak birikmiş olan bakterileri temizler. Daha sonra, vücudu o bölgedeki kemiği ve dokuyu doğal olarak yenilemeye teşvik etmek için bölgeye rejeneratif (yenileyici) bir materyal uygulanır. Rejeneratif materyal yerleştirildikten sonra, diş eti dokusu dişin veya dişlerin kökü üzerine sabitlenir.diş eti - diş eti ameliyatı

Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir ?

Diş eti çekilmesine karşı alınabilecek doğal yöntemler vardır. Bunların birkaçı misvak, kristal tuz, çay ağacı, karbonat, limon yağı, hardal yağı ve karanfildir. Doğal olarak tarif edilen bu ürünlerden; kristal tuz, çay ağacı ve karbonat suya katılarak gargara haline getirilmektedir.

Diş Eti Nasıl Güçlenir ?

  1. Dişlerinizi düzenli fırçalayın. Dişlerinizi fırçalamak bakterileri yok etmek için önemlidir.
  2. Florürlü Diş Macunu Kullanın. Florürlü diş macunu diş çürümesini önler ve dişlerinizi güçlendirmeye yardımcı olur. 
  3. Rafine Şekeri kesin. Şeker oldukça asidiktir ve diş minesini parçalayarak ağızdaki bakterilerle etkileşime girer.
  4. Şekersiz Sakız Çiğneyin. Araştırmalar şekersiz sakızları dişlerin yeniden mineralizasyonunu teşvik edebileceğini gösteriyor.
  5. Meyve ve meyve sularını ölçülü tüketin. Meyveler ve suları oldukça asidiktir ve genellikle ilave şekerler içerir.
  6. Daha Fazla Kalsiyum ve Vitamin Alın. Kalsiyum ve mineral açısından zengin besinler yiyerek bu oranı yükseltebilirsiniz.
  7. Süt Ürünleri Tüketimini Azaltın. Süt ürünlerindeki laktoz ağzdaki asitliği artırabilir.Laktozsuz süt, badem, soya sütü tüketin.
  8. Probiyotikleri Düşünün. Probiyotikler düşünüldüğünde, ağızda doğal olarak üretilen suşları seçmek önemlidir.
  9. Ağız Kuruluğunu Giderin. Ağız kuruluğunuz varsa, diş hekiminizle tükürük artırmak için kullanabileceğiniz sakızlar ve gargaraları danışın.
  10. Nişastalı Yiyecekleri Azaltın. Bunlar, ağızda dişlerinizi aşındırabilecek fermente edilebilir şeker miktarını arttırır.
  11. Bol Su İçin. Ağzınızı suyla çalkalamak, elinizde diş fırçanız olmadığında demineralizasyonu azaltmaya yardımcı olabilir.

Diş Eti Çekilmesi Önlenmezse Ne Olur ?

Diş eti çekilmesi tedavi edilmezse dişi çevreleyen diş eti dokusu sertliğini kaybettiğinde dişleri koruyamaz ve diş kayıpları bu sebeple yaşanabilir.Diş eti çekilmeleri oluştuysa diş eti çekilmeleri fırçalama yapıldığında kanama meydana gelebilir. Fırçalama yapıldığında yine ağrı meydana gelecektir. Soğuk ve sıcak gıdalara karşı diş eti hassasiyeti oluşacaktır.