fbpx
 

Diş Sallanması Nedir?

Diş Sallanması

Diş sallanması beyaz diş etlerinde yumuşama olan kişiler en kısa zaman içinde dişlerin sallanması vediş eti tedavisi nasıl yapılır sorularına yanıt bulmalıdırlar. Bu konuda hekimlerin verecekleri bilgiler altın değerindedir ve kesinlikle önlemler zamanında alınmalıdır. Dişlerin sallanması genel olarak diş etlerinin çekilmesi ve diş etlerinin rahatsızlanmasından kaynaklanmaktadır. Bu hastalık diş etlerinin zaman içinde yumuşamasına aynı zamanda dişlerin çevresini saran yapının dişi sağlam bir şekilde tutamamasına neden olmaktadır.

Bu konuda en önemli sebeplerin başında ise diş bakımlarının zamanında yapılmaması, yanlış beslenme alışkanlıkları ve genetik yapı gelmektedir. Eğer bir kişi dişlerinde sallanma veya diş etlerine zayıflama gibi sorunlar olduğunu anlarsa zaman kaybetmeden hemen bir diş hekiminin kapısını çalmalıdır. Aksi halde çok çabuk görülen bu hastalık işleri daha da içinden çıkılmaz bir hale getirecektir.

Diş Sallanmasının Nedenler Nelerdir?

Dişlerin sallanması özellikle yemek yeme anında hastaların kendilerini kötü hissetmelerini veya şiddetli diş ağrıları ile karşı karşıya kalmalarına neden olabilmektedir. Bu sebeple birçok kişi yaşadıkları sallanma veya benzeri sorunlardan hemen kurtulmak istemektedirler. Hekimler bu duruma maruz kalmamak için öncelikle günde en az 2 kez dişlerin fırçalanmasını veya diş etlerini güçlendirici özellikleri olan özel gargaraların kullanılmasını önermektedirler. Bunlar genellikle dişlerin sallanmasından önce alınacak olan önlemlerdir.

Eğer dişler sallanmaya başlamış ise o zaman bu durumun daha da kötüye gitmemesi için hangi teknikleri kullanılması gerektiği hakkında araştırma yapılmalıdır. Diş hekimleri uygulayacakları özel teknikler ile kısa zaman içinde diş etlerini ve diş köklerini güçlendirip sallanmanın yok olmasını sağlayabilmektedirler. Klinik ortamında yapılan müdahalelerin yanısıra bazı özel ilaçlar veya bitkisel takviyeler ile de bu durumda istenen sonuçlar alınabilmektedir.

Sallanan dişleriniz varsa bunu ciddiye almalısınız, aksi takdirde o dişlerinizi bir süre sonra gereksiz yere kaybedebilirsiniz. Dişlerin gevşemesi ya da sallanmasının çeşitli sebepleri vardır bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Periodontal Diş Eti Hastalıkları

Eğer diş eti hastalığı nedeniyle bir ya da daha fazla dişiniz gevşekse, bir diş hekimi tarafından detaylı bir tetkik yaptırmak önemlidir. Dişlerinizi, çok sallanıyor olsalar dahi kurtarabilecek pek çok tedavi mevcuttur. Diş hekiminiz önce birkaç röntgen çekecek ve diş ile diş etleri arasındaki derinliği özel bir aletle ölçecektir. Bu özel alet diş etinin tepesinden dişin kenarındaki diş eti cebinin alt tarafındaki mesafeyi ölçer. Sağlıklı diş eti cepleri 2-3 milimetre derinliktedir. Üç milimetreyi geçen derinlikler gingivitis (erken diş eti hastalığı) ya da periodontitis (kemik kaybı ile sonuçlanan ileri düzey diş eti hastalığı) varlığına işaret eder. Tedavi seçenekleri kök tesviyesi (kök yüzeylerinin tartardan temizlenerek parlatılması), talaşlamak (gevşek dişleri birbirine tutturmak için özel maddeler kullanmak) ve operasyonu (kök yüzeylerine ulaşmak için diş etlerinin geri çekilmesi, kemik ve diş etlerinin yeniden şekillendirilmesi ve iyileşmesi için dikiş atılması) içeren bir kombinasyonu içerir.

Diş Yaralanmaları

Dişe vurulacak bir yumruk, dişin sallanmasına neden olabilir. Eğer hala düzgün duruyorsa, genellikle kendi kendine birkaç gün ya da haftada sağlamlaşır. Bir dişin kendi kendine sağlamlaşıp normal görünmesine rağmen sinirin ve kan tedarikinin engellenmesinden dolayı sonradan ölebileceğini bilmek önemlidir. Eğer bu olursa, bir diş eti apsesi, diş ağrısı, dişte koyulaşma gibi semptomlar görülebilir ya da hiç semptom görülmez.

Önerimiz yaralanmadan kaynaklanan gevşek dişiniz varsa hemen bir diş hekimine gidilmesidir. Diş bir yıl boyunca ya da daha fazla süre kontrol edilerek sağlıklı olduğundan ve sağlam bir sinir ve kan ikmali olduğundan emin olunana kadar takip edilmelidir.

Diş Teli Kullanımı

Bazı dişlerin diş telleri kullanırken ya da kullandıktan sonra hafif sallanma olması görülen bir durumdur. Diş telleri tarafından uygulanan basınca yanıt olarak her dişin bir kenarındaki kemik çıkarılıp diğer tarafına bir başka kemik yerleştirilir. Bu işlem dişlerin kemik boyunca hareket etmesine izin verir. Tüm kemik yerine tekrar konulana kadar dişlerde fark edilir bir sallanma olabilir. Bu tedavi süreci için normaldir.

Sallanan Diş Tedavisi

diş sallanması

Her şeyden önce, diş hekimi diş ve diş eti yüzeylerinden plak ve tartar temizleyerek diş eti hastalığını tedavi edecektir. Bu, diş eti çizgisinin altında ve kökün yakınında etkilenen alanları içerir, bu da ameliyat gerektirebilecek bir durumdur.

Tedavi ile diş eti dokuları iyileşmeye ve dişlere yeniden bağlanmaya başlayacaktır. Ancak işlem biraz zaman alabilir, bu nedenle diş uzmanı dişleri sağlamlaştıracaktır. Bu genellikle şeffaf bir akrilik malzeme ve bir metal levha veya sağlam bir malzeme kullanarak bunları bitişik dişlere yapıştırarak yapılır.

Sallanan Dişleri Güçlendirmek İçin Yapılan Doğal Yöntemler;

– Dişleri fırçalamadan önce, bir kaşık Hindistan cevizi yağını ağzınızda 15 dakika bekletin, daha sonra ılık su ile çalkalayın.
– Amla bitkisi ağızda deforme olmuş dokuları yeniler. 1 çay kaşığı amla tozu, bir bardak su ile karıştırılır. Hazırlanan su gargara yöntemi yapılarak kullanılır.
– Kalsiyum veya D vitamini eksikliği diş sağlığını olumsuz etkiler. Bu yüzden; balık, yumurta ve süt ürünleri düzenli tüketilmelidir.
– Sarımsak antibiyotik özelliği sayesinde günde iki defa diş etlerine sürüldüğünde dişlerde oluşan enfeksiyonu azaltabilir.
– Enfeksiyon kapmış ve sallanan dişe iyi gelen bir diğer doğal yöntem ise, beyaz meşe kabuğunun tozudur. Beyaz meşe kabuğu kanayan diş etinin enfeksiyon kapmasını önler.
– Sarımsakta da görüldüğü üzere zerdeçalın da iltihap kurutucu özelliği vardır. Zerdeçal tozu ve karabiber karıştırılıp masaj yapılarak diş etine uygulanır. Bu uygulama diş etlerinin güçlenmesini sağlar.