Diş Hassasiyeti Nedir?
Diş hassasiyeti, dentin aşırı duyarlılığı veya kök hassasiyeti olarak da bilinen en yaygın diş rahatsızlıklarından birisidir. Sıcak, soğuk, tatlı, çok asidik yiyecek & içecekler tüketiminde veya soğuk havada nefes alırken, dişlerde veya tek bir dişte hissedilen, uyaranlar ortadan kalktıktan sonra geçen, lokal, keskin, kısa süreli diş ağrılarıdır. Yanlış ve sert şekilde dişleri fırçalamak veya aşındırıcı oranı çok yüksek diş macunu kullanılması diş minesinin aşınmasına ve dentin dokusunun açığa çıkmasına neden olabilir. Diş hassasiyetini sıcak-soğuk sadece tetikleyicidir. Neden o bölgede dentin dokusunun açığa çıkmasıdır. Diş hassasiyeti çok yaygındır ve insanların yaklaşık yarısının diş hassasiyeti yaşadığı tahmin edilmektedir. Diş hassasiyeti zaman içerisinde şiddetlenebilir, azabilir ya da yok olabilir. hassasiyetinin en şiddetli yaşandığı dönem 30-40 yaş aralığıdır.
Diş Hassasiyeti Oluşturan Nedenler Nedir?
- Dişleri sert ve hızlı bir şekilde fırçalamak; Bununla birlikte diş eti zarar görebilir. Dentin ve Enamel tabakaları da bundan dolayı aşınabilir. Asitli yiyecek ve içecek tüketmek; Asitli tüketim yapmak da diş eti yapısında Enamel tabakasını eritebilir. Bundan dolayı da kişi ekşi ürün tükettiğinde dişler hassasiyet meydana gelir.
- Ağız bakım suları; Ağız bakımında kullanılan bazı asit içerikli bakım suları da diş etlerinde hassasiyete neden olabilir. Diş beyazlatmak; Peroksitli ve sodalı malzemeler içeren diş beyazlatma ürünleri de diş hassasiyetine neden olabilir.
- Çürük dişler; Eğer kişide çürük diş varsa diş ve diş etlerinde hassasiyet oluşabilir. Diş plakları ise diş köklerinde oluşan plak ve tartarlarda düzenli olarak temizlenmemesi halinde dişlerde hassasiyet oluşturur.
- Diş iltihaplanması; Diş yapısında oluşan tartar ve bakteriler iltihaplanmaya da yol açar. Bunun sonucunda şişen diş etleri diş kökünü koruma özelliğini kaybedince dişlerde hassasiyet meydana gelir. Diş etinin çekilmesi; Diş etlerinin çekilmesi sonucunda koruyucu tabaka da zarar görür, diş hassasiyeti oluşur.
- Diş gıcırdatmak; Bazı kişiler özellikle uyurken dişlerini istemsiz bir şekilde gıcırdatabilir. Bunun sonucunda çene olduğu kadar diş yapısı da zarar görebilir. Dişteki Enamel tabakası zarar görünce diş hassasiyeti oluşabilir.
- İlaç kullanımları; Genelde ağız kuruluğuna neden olan ilaçlar tükürük miktarını azaltarak plak, bakteri artışına neden olabilir. Tüm bunların sonucunda da diş hassasiyeti oluşur.
Diş Hassasiyeti Belirtileri Nedir?
- Soğuğa karşı hassasiyet
- Sıcağa karşı hassasiyet
- Şekere karşı hassasiyet
- Ekşi yiyeceklere karşı hassasiyet
Diş Hassasiyeti Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Tedavi yöntemleri hassasiyet durumuna ve sebebine göre değişir: çürük hassasiyeti tedavisi dolgu, şiddetli ağrı ve hassasiyete sebep olan derin çürük hassasiyeti tedavisi kanal tedavisi ile yapılmaktadır. Kırıklara bağlı hassasiyetlerde dolgu veya kaplamalar tercih edilebilir. Diş eti çekilmesine bağlı hassasiyet durumlarında diş eti tedavileri, diş sıkma sonucu oluşan hassasiyet durumlarında ise oluşmuş olan aşınmaları kapatmak ve gece plağı tedavisi yapılmaktadır. Kötü yapılmış dolgu ve restorasyonların sebep olduğu hassasiyet durumlarında yapılan işlemleri yenilemek hassasiyeti geçirecektir. Mine çatlaklarına bağlı oluşan hassasiyet durumlarında özel tedavi yöntemleri diş hassasiyetine çare olabilmektedir.
Diş Hassasiyetinin Bitkisel Çözümü
Diş hassasiyeti için internette bulunan doğal tedavi yöntemleri adı altında karbonat tuz çeşitli yağlar gibi şeyler öneriliyor bunları uygulamak ne kadar doğru? Konu sağlık olunca bilinmeyen ve doktor tavsiyesi olmayan her şeyden uzak durmakta fayda var. Bu tip şeylerin faydalı mı zararlı mı olduğu konusunda veya hassasiyetinize nasıl bir çözüm bulmanız gerektiğine diş hekimlerinin karar vermesinde çok büyük fayda olacaktır. Hassasiyet hissettiğiniz zaman diş hekiminize danışınız.
Hassas Dişlerle Nasıl Başa Çıkılır?
- Hassas dişlere özel bir diş macunu hassas dişlerin neden olduğu rahatsızlığı gidermek için özel olarak tasarlanmıştır. Aktif maddeler, acıyı hızlı bir şekilde engellemeye ve dişlerin korunmasına yardımcı olur.
- Diş fırçasını değiştirmek diş hassasiyetiniz varsa fırçalamak acı verebilir, bu nedenle yumuşak uçlu bir diş fırçası almalısınız. Hassas dişlere özel olarak tasarlanmıştır; yumuşak olmasının yanı sıra plak oluşumunu da önler.
- Florür Diş hekiminiz hassas dişlerinizi korunmak için florürlü jel, yıkama veya cilalama uygulayabilir.
- Duyarsızlaştırma veya yapıştırma. Hassasiyetiniz açıkta kalan köklerden kaynaklanıyorsa, diş hekiminiz diş etrafındaki bölgeyi kapatmak için yapışkan reçine uygulayabilir.
- Cerrahi diş eti nakli. Diş eti hassasiyetinin nedeni diş eti dokusu kaybı ise, diş hekiminiz ağzınızın başka bir bölgesinden diş eti dokusu alabilir ve etkilenen bölgeye nakledebilir.
- Kök kanal tedavisi. Ciddi, uzun süreli rahatsızlıklarda kök kanal tedavisi en etkili seçenek olabilir.