fbpx
 

Diş Nasıl Fırçalanır?

Diş Fırçalama

Ağız ve diş sağlığımızı korumak, hem dişlerimiz hem de tüm bedenimiz için oldukça önemlidir. Diş üzerinde oluşan bakteri plakları, gıda artıkları zamanla dişlerin deforme olmasına ve diş eti hastalıklarına neden olur. Dişlerimizi doğru fırçalama tekniği ile temizlediğimizde ise ağız ve diş sağlığımızı korumuş ve ileride çıkabilecek problemleri engellemiş oluruz. Yanlış diş fırçalama tekniği ile diş fırçalama, sert diş fırçası kullanma, çok sık diş fırçalama diş eti çekilmesinin mekanik nedenleri arasında sayılabilir.  Dudak-diş eti bağının yapısal bozuklukları,  çeşitli diş eti hastalıkları, hatalı dolgu ve kaplamalar diş eti çekilmesine yol açmaktadır. Diş çekilmesi ise oldukça ciddi bir problemdir. Bu nedenle dişleri doğru şekilde fırçalama, önem arz etmektedir.

Diş Fırçalama Tekniği

1. Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır. Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılmalıdır.

2. Daha sonra dişlerin iç yüzeyleri aynı şekilde fırçalanır. Bu işlemde fırça eğik tutularak, diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilir.

3. Daha sonra dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır.Doğru Diş Fırçalama Tekniği Nasıl Olmalıdır? - Meltem Diş Poliklinikleri

Diş Fırçalarken En Sık Yapılan Hatalar

  • Sadece dişleri fırçalamak, diş etine temas etmeden fırçalamak
  • Sadece ön yüzeyleri fırçalamak, dil-damak tarafını midesi bulandığı için fırçalamamak,
  • Üstünkörü fırçalamak, kişi kendini rahatlatmak için fırçayı ağzına 20-30 sn sürer ve bırakır. Çoğu kez işe gideceği için acelesi vardır.
  • Macunu diş fırçasının kıllarını kaplayacak şekilde sürmek. Macun leblebinin yarısı kadar konsa yeterlidir. 6 yaşından küçük çocuklarda macun kullanılması önerilmez. 12 yaşından küçüklerde ise eğer çocuk fırçalama sonrası ağzını güzelce 3-4 kez çalkalayabiliyorsa kullanılabilir.
  • Diş macunu ve ağız gargalarından aşırı fayda beklemek yanlıştır. Asıl olan mekanik temizliktir. Mekanik temizlik sadece diş fırçası ve diş ipi ile mümkündür.
  • Üst ve alt yirmilik dişlerin olduğu kısımları fırçalamamak
  • Çarpık dişleri temizlerken fırçanın yönü ve şekli dişin pozisyonuna göre değiştirmemek.
  • Aşırı kuvvet uygulayarak fırçalamak uzun dönemde diş eti çekilmesine ve dişte özellikle köşe dişlerde kama şekilde aşınmalara sebep olur.
  • Çok uzun süre diş fırçalamak da zararlıdır.
  • Daha iyi temizlediği düşüncesi ile diş tozu kullanmak
  • Dişeti kanadığı için fırçalamayı bırakmak.Diş Bakımı ve Diş Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Şimdi uygulama olarak dişlerimizi nasıl fırçalamamız gerektiğinden bahsedelim;

1.Genel kanı diş fırçasının fırça boyunca diş macunu sürecek oranda macun kullanmak olsa da bezelye tanesi büyüklüğünde diş macunu kullanmanız yeterli olacaktır.
1.Fırça uçları diş etlerinize bakacak şekilde 45° açıyla diş fırçanızı tutmalısınız.
2.Çok bastırmadan, nazikçe dairesel ve diş etinizden dişinize doğru hareketlerle, dişlerinizin dış yüzeylerini fırçalayabilirsiniz.
3.Temel hareket yönümüz pembeden beyaza yani diş etinden dişe doğru olmalıdır.
4.Aynı hareketleri iç yüzeyler için de yapmayı unutmayın. Yani yine diş etinden dişe hareketler.
5.Dişlerinizin çiğneme kısmı dediğimiz üst alanlarında ileri-geri çekme hareketini kullanabilirsiniz.
6.Dilinizin yüzeyini de temizlemeyi ihmal etmeyin. Bu alan için kimi diş fırçalarının arka yüzünde özel bir tabaka kullanılır.
7.Günde 2 kez 3’er dk. Fırçalama yapmalısınız.
8.Fırçalama bittikten sonra diş macununu tükürmeniz yeterlidir. Ağzınızı su ile uzun süre çalkalayarak tükürmek diş macununun etkisini azaltacaktır.

Elektrikli Diş Fırçası Daha İyi Temizler

Bir elektrikli diş fırçasını ister yeni kullanmaya başlamış, ister uzun süredir kullanan bir profesyonel olun; elektrikli diş fırçanızı tutmanın doğru yolunu gözden geçirmek harika bir fikirdir. En iyi (ve en güvenli) sonuçlar için, elektrikli diş fırçalarınızı sıkı bir şekilde tutmayın. Sıkıca tutmak ve bastırmak dişlerinizi daha iyi temizlemeyecektir.

Elektrikli diş fırçanızın gövdesini sadece parmak uçlarınızla tutun. Başlangıçta garip hissedebilirsiniz, ancak dişlerinizi fırçalarken elinizi sıkmamak, sert bir şekilde ovmanızı ve çok fazla baskı uygulamanızı önlemeye yardımcı olacaktır. 

Unutmayın, elektrikli diş fırçaları işi sizin yerinize yapmak için tasarlanır. Diş fırçanız yerine sizin çalışmanıza gerek yoktur, bırakın Sonicare şarjlı diş fırçanız dişlerinizi sizin yerinize temizlesin.

Parmak ucu tutuşunda uzmanlaştıktan sonra, fırça başlığını 45 derecelik bir açıyla ve kıllar yukarı bakarken üstteki dişleri ve aşağı bakarken alttaki dişleri gösterecek şekilde tutarak, fırça başlığındaki kılları yavaşça diş eti çizginize yerleştirin — kılların kenarı diş eti çizginizin kenarında olacak şekilde düşünün. 

Diş fırçanızı bu şekilde tuttuğunuzda aynı anda hem diş etlerinizi hem de dişlerinizi temizleyebilirsiniz. Yukarıda anlattığımız gibi, bir elektrikli diş fırçasıyla dişlerinizi ve diş etlerinizi asla sert bir şekilde fırçalamamalısınız.