Florürlü Diş Macunu Zararları Nedir?
Florürlü diş macunu vücuda yüksek miktarda alındığında zararlıdır. 5 gram sodyum florür ölümcül etkiye sahiptir. Bu sebepten dolayı diş macunu dikkatli kullanılmalıdır. Özellikle çocukların diş macunu yutmamasına dikkat edilmelidir. Yine de florürün sebep olduğu ölümler yok denecek kadar azdır. Florürün yüksek miktarda alınması beyni olumsuz yönde etkiler. Ezber, hafıza, düşünme gibi becerileri azaltır. Florürün bir diğer zararı ise hormonal dengeyi bozmasıdır. Örnek olarak Testosteron seviyesinin azaltıcı etkisi olabilir. Florür kolayca vücuttan atılamaz. Tiroid bezlerinde depolanır. Tiroit bezleri tiroid hormonu üretirler. Bu da tiroid hormonunun olumsuz yönde etkileneceği anlamına gelir. Ağız ve diş sağlığı ilk muayene sırasında hekiminizden size uygun bir diş macunu tavsiyesi alabilirsiniz. Aşırı miktarda florür içeren bir diş macunu sizin için gerekli olmayabilir. Diş macununuzun doğru seçimi için yaşınız, diş minenizin durumu, tükürüğünüzün kalitesi ve genel diş sağlığınız değerlendirilmelidir.
Günümüz şartlarında florür zararları söz konusu olduğu zaman birden fazla seçenekten rahatlıkla söz edebiliriz. Çünkü florürün yüksek miktarda alınması vücuda zarar vermektedir. Florürün zararları şu şekilde sıralanabilir;
- 5 gr sodyum florür ölümcül etkiye sahip olduğundan dolayı bilinçli tüketilmesi gerekir.
- En çok diş macunlarının içinde bulunduğundan dolayı dikkatli bir şekilde kullanılması gerekir.
- Diş macununun bir bezelye tanesi sıkılması diş temizliğinde yeterli olmaktadır.
- İçeriğinde florür nedeninden dolayı diş macunu yutulmamalıdır.
- Florüre çok fazla maruz kalınması beyin fonksiyonlarını zararlı yönde etkilemektedir.
- Beyinde yer alan ezber, hafıza ve düşünme gibi yetenekler olumsuz etkilenmektedir.
- Hormonal dengeyi bozmaktadır.
- Testesteron seviyesini minimuma indirmektedir.
- Florür, tiroid bezlerinde aslında depo şeklinde bulunmaktadır.
- Tiroid hormonunu salgılatarak, kişilerde belli sağlık sorunlarının oluşmasına sebep olmaktadır.
FLORÜR NEDİR?
Florür 7 eser elementinden birisi. Florür sistemik alınırsa kemik ve diş gibi mineralize dokulara bağlanıyor, dişleri çürüğe karşı koruyor. Bu sebeple 1930’lu yıllardan bu yana diş macunlarının içeriğinde var. Florürü en çok suyla alıyoruz. Florür eklenmeyen suyla günde 0.3-1.5 mg. florür alırken, florür eklenmiş sularla 2-3 mg. alınabiliyor. Florür ayrıca bitkiler içinde çayda bulunur, bir fincan çaydan 0.1-0.12 mg. florür alınabiliyor. Diş macunlarındaki florür içeriği ortalama 1-1.5 mg/g. İnsan vücudunda ağırlıklı diş ve kemikte olmak üzere toplam 2-3 gr. florür var. FDA’nın tavsiye ettiği günlük florür alımı erkekler için 4, kadınlar için ise 3 mg. Erişkinlerde toksik doz 5 mg/kg iken, çocuklarda toksik doz 0.1-0.3 mg/kg olarak kabul ediliyor. Doğal yeraltı sularında aşırı florür bulunan bölgelerde yaşayan insanlarda florürün toksik etkileri, hatta zekâ düşüklüklerinin de fazla olduğuna dair çalışmalar var. Florür bunların dışında sakatatlar (karaciğer, böbrek), deniz ürünleri (balık, karides), hazır bebek gıdaları ve diş bakım ürünlerinde oldukça yüksek oranda bulunur. Ayrıca teflon tavalardan da geçebiliyor.
Vücutta Biriken Florür Nasıl Atılır?
Florür nedir ve zararlarları nelerdir sorularının cevaplarını öğrenen kişiler florürün vücuttan nasıl atılacağını merak etmektedir. Florürü aşağıdaki gibi vücuttan dışarı atılmaktadır;
- Vücuda alınan florür %50 oranında idrar ile dışarı atılır.
- Florürün panzehiri selenyum olduğu için selenyum ağırlık yiyecekler ile beslenmek işe yaramaktadır.
- Balık, bakliyat, tahıllı gıdalar, yulaf, gevrek, kırmızı et, beyaz et e bol tahıllı ürünler selenyum içermektedir.
- Florür epifiz bezinde kireçlenme olmasını sağladığı için keklik otu ile bu kireçlenme önlenebilir.
- Bol bol yeşil yapraklı sebzeler tüketmek, florürü vücuttan atmak için en etkili yoldur.
- Elma sirkesi, oldukça doğal toksin atıcılardan bir tanesidir.
- İyot, florürün idrar yolu ile vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır.
Neden Florürsüz Diş Macunu Kullanmalıyız?
Florürsüz diş macunları, ağızda bulunan bakteri ve plakları temizlemede oldukça etkilidir. Fakat hastalarda diş çürüğü varsa veya çürümeye meyilli diş varsa işte o zaman florürlü diş macunu işe yaramaktadır. Florürlü diş macunu diş çürümesinin önüne geçmekte etkili bir üründür. Kişilerin fazla şeker tüketimine maruz kalması diş çürümesi ile karşılaşacağını da gösterir. Böyle durumlarda uzmanlar florürlü diş macunlarını önermektedir.
Florürlü diş macunlarının zararları uzun vadede ortaya çıkmaktadır. Fakat karşı panzehirleri kullanılırsa ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinilirse bu diş macunları kişilere zarar vermez. Aksine hem sağlıklı beslenmiş hem de sağlıklı dişlere kavuşulmuş olur. Çünkü florürlü diş macunları, uzmanlar tarafında diş çürümesine yatkın kişilere sıkça tavsiye edilmektedir.