fbpx
 

Konya Kanal Tedavisi Fiyatları 2022

kanal tedavisi diş yapısı

Kanal Tedavisi Nedir?

Endodonti tedavisi olarak da bilinen kanal tedavisi ciddi bir şekilde çürüyen veya enfekte olan dişi onarmak ve kurtarmak için kullanılan bir tedavi metodudur. Kanal tedavisi işlemi sırasında, sinir ve diş özü (pulpa) alınır, dişin iç kısmı temizlenir ve doldurulur. Kanal tedavisinde dişte oluşan çürümelere  zamanında müdahale edilmezse çürüme diplere doğru iner ve dişte bulunan sinirlerin apselenmesine neden olarak pulpa ölümüyle birlikte kemik veya diş kaybına yol açabilir. Dişten çıkarılan diş siniri diş sağlığı ve işlevi için hayati önem taşımaz, fakat kişinin şiddetli ağrı çekmesinin önüne geçer. Duyusal olan bu sinir sadece sıcak ve soğuk algısı için kullanılır. Eğer kanal tedavisi gerçekleştirilmezse dişi etraflayan dokunun enfeksiyonla birlikte iltihaplanmalar oluşabilir.

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Kanal tedavisini gerektiren durumların başında derin çürükler ve diş kemiğinde oluşan çatlaklar ve kırılmalar yer alır. Dişin sinir dokusu ya da diş özü zarar görürse, bu doku parçalanır ve dişin etrafında bulunan bakteriler kök kanalı içerisinde türemeye başlar. Bu bakteriler ve diğer çürümüş kalıntılar enfeksiyona veya diş apsesine neden olabilir. Apse, kök kanalında bir enfeksiyona neden olmasının yanı sıra, yüze, boyuna veya başın diğer bölgelerine yayılabilen şişme, diş kökü çevresinde kemik kaybı ve diş ile yanakta drenaj sorunlarına da yol açabilir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi bir diş hekimi veya endodontist tarafından gerçekleştirilebilir. Dişin durumuna göre uygun bir diş hekimi seçilmelidir.

Kanal tedavisinde ilk adım, kök kanallarının etrafında ki kemiklerde herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığını belirlemek için bir röntgen filmi çekilir.

Diş hekimi kanal tedavisinde dişin yakınındaki alanı lokal anestezi kullanarak uyuşturur.

Kanal tedavisi sırasında dişin etrafına bir lastik tab

aka yerleştirerek bölgenin kuru kalmasını sağlar.

Kanal tedavisinde ilk adım içindeki pulpanın dikkatlice çıkarılmasıdır. Bunun için kök kanalına bir delik açılır. Bu delikten içerideki zararlı bakteriler, çürümüş sinir dokusu ile pulpa dişten çıkarılır. Pulpa çıkarıldıktan sonra, diş hekimi kök kanalında yapılacak işlemin ne kadar süreceğini saptar. Kanal tedavisi işleminin bir seansı ortalama 45 dakika kadar sürer.

Uygun boyutta kök kanal törpüleri kullanılarak yeni şekillendirme yapılarak temizlenir.

Çapları giderek artan törpüler sırasıyla bu delik içine yerleştirilerek kullanılır ve kök kanallarının çeperlerini kazıyıp fırçalayarak diş temizlenir. Buradan çıkan mikro kalıntıları temizlemek için düzenli olarak su veya sodyum hipoklorit kullanılır. Gerekli prosedürler uygulandıktan sonra, dişin en az iki kez röntgeni çekilir. Kanalların kontaminasyondan etkilenmemesi için kalıcı bir materyal ile kanal içini doldurur.

Kanal tedavisinde genelde diş hekimleri kalıcı dolgu işlemi yapmadan önce dişin iyileşmesini bekleyebilir. Bu durumda, diş oyuğu geçici bir dolgu ile doldurulur.

Kanal tedavisinde bir sonraki seansta dişin geçici dolgusu ağrısız bir işlemle çıkarılarak kalıcı dolgu işlemi yapılır. dental macun ve gutta percha adı verilen kauçuk bazlı bir madde ile kalıcı dolgu işlemi yapılır.

Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kanal tedavisinde özellikle işlemden önce ağrı veya enfeksiyonun görüldüğü durumlarda, doku iltihabı nedeniyle dişte hassasiyet hissedilebilir. Bu durum, genellikle doktorun yazacağı ağrı kesicilerle karşılanır.

Kanal tedavisinden sonra en az üç saat herhangi bir şey yiyip içmemeye dikkat edilmelidir.

Kanal tedavisinde tedavi edilen diş ömür boyu kullanılabilir. Bu yüzden günlük diş rutini aksatılmamalıdır. En azından günde iki kere fırçalanmalıdır.

Kanal tedavisi sonrası şekerli ve yapışkan yiyecek içeceklerin tüketimi azaltılmalıdır.

Kanal tedavisi bitiminde doktor tarafından önerilen ilaçları düzenli kullanmayı ihmal etmemek.

Kanal tedavisi ardından kullanılan ilaçlar ağrıya bir etki etmiyorsa en kısa süre içerisinde doktorunuza başvurmayı ihmal etmemelisiniz.

Kanal Tedavisi Fiyatları 2022

Kanal tedavisinde fiyatlandırmalar; hekimin tecrübesine, endodontist olup olmadığına, dişin durumuna ve dişteki kök kanal sayısına göre değişebilmektedir. Diş hekiminiz tarafından seçilen kesin prosedür, operasyonun zorluğuna göre farklı prosedür gerektirebilir. Buna bağlı olarak kanal tedavisinin fiyatlarını etkileyen pek çok faktör vardır.

Kanal tedavisinin fiyatını etkileyen dört ana etmen vardır:

Aktif çürük ve enfeksiyonun giderilmesi: Eski veya sızdıran dolgular, diş çürüğü, enfekte sinir dokusu, irin ve kalıntılar çıkarılır. Bu operasyonda kullanılan malzeme fiyatı etkilemektedir.

Kanalları şekillendirme: İyi doldurulabilmesi için diş kökü içindeki kanalların, artık bakterileri içermeyen düz, içi boş tüneller halinde şekillendirilmesi gerekir. Bu şekillendirme işlemi küçük aletler, özel dezenfektanlar ve ilaçları içerirsede fiyat konusunda büyük oranda etkilemektedir. Bu solüsyonların diş içindeki inatçı bakterilere karşı en iyi etkiyi göstermesi birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilir ve bu işlemin birkaç kez tekrarlanması gerekebilir.

Kanalların doldurulması: Bakterilerin dişinizdeki boş kanallara yeniden bulaşmasını önlemek için uzun ömürlü, kalıcı, bir bariyer materyali ile kalıcı olarak kapatılır. Kanal tedavisinde kullanılacak alet, dezenfektan, ilaçlar fiyatı etkilemektedir.

Dişin tekrar işlevsel hale getirilmesi: Ağız ortamından hiçbir bakterinin dişe geri sızmamasını sağlamak için dişe büyük, iyi kapatılmış bir restorasyon (kuron gibi) yerleştirilir. Kanal tedavisi gerektiren dişler bazen daha önceki çürükler veya çatlaklar nedeniyle diş yapısını önemli ölçüde kaybetmiştir ve porselen, altın alaşımlı kuronlar veya diğer benzer malzemeler şeklinde daha fazla koruma gerektirebilir. Bu korumayı sağlamak adına bir çok işlem gereklidir. Bu yüzden bu kanal tedavisi operasyonunda kullanılacak porselen ve altın alaşımlı kuronların miktarına göre fiyatlandırma yapılacaktır.