fbpx
 

Gömülü Diş Tedavisi ! / Konya

Gömülü Diş Tedavisi Nedir ?

Gelişimini sürdürememiş olan ve diş eti altında , kemik altında kalmış dişler gömülü diş olarak adlandırmakta. Küçük azı dişler, köpek dişler ve 20’lik dişlerin , diş eti ya da kemiklerin altında kalabilir ve gömülü bir diş olur. Ortodontik tedavi ile müdahale edilebilecek konumda olmayan gömülü dişlerin, çene cerrahları tarafından çekilmesi gerekmektedir. Bu yazımızda, gömülü diş tedavisi ile ilgili merak ettiğiniz sorularınızın yanıtlarını bulabilirsiniz.

gömülü diş tedavisi

Gömülü dişler ne zaman çekilir?

Gömülü dişlerin tedavisi ve çekimi konusuna gelmeden evvel , gömülü dişlerin çekilme aşamasına nasıl gelindiğinden söz etmek gerekir. 20 yaş dişi olarak adlandırılan, ağızda konum olarak en sonda bulunan dişlerin fırçalanması dolayısı ile hijyeninin sağlanması en zor dişlerden biridir. Çürümeleri kolay olan bu dişler , ağız kokusuna ve farklı hijyenik problemlere neden olmakta. Genel olarak aşağıdaki belirtilenler, gömük diş için geçerlidir:

20’lik diş belirtileri 
  • Şiddetli diş ağrıları
  • Diş etlerinde kırmızılık ve şişlikler
  • Diş etlerinde kanamaların oluşması
  • Kötü ağız kokusu
  • Çene çevresinde şişlikler
  • Baş ağrıları

Çene darlığı gibi anatomik nedenlerden ötürü , bazen çıkmayan ve diş etinin altında kalan 20 yaş dişleri, çeşitli enfeksiyonlara yol açabilir. 20’lik gömülü dişin çevresindeki lokal şişlikler, kızarıklıklar, boyunda hissedilen şiddetli ağrı ve yutkunma sırasında ağrılar söz konusu olabilmekte. 20 yaş dişlerinin yol açtığı bir diğer problemler ise, dişlerde çapraşıklık yaratmakta. Eğriliğe yol açan 20 yaş dişleri yanındaki dişlere de baskı uygulayarak şekil bozukluklarına, çürümelere yol açabilmekte. Bu noktada, ortodontik tedavi kapsamında 20 yaş dişlerinin çekilmesine karar verilebilmekte. 20 yaş dişleri çekilme süresi, lokal anestezi uygulaması ile yapılmakta.

gömülü diş tedavisi

Neden gömük dişler tedavi ettirilmeli?

Diş ve ağız sağlığı için ciddi bir tehdit olan gömülü dişlerin tedavisi, birçok anlamda avantaj sağlamaktadır. Zaman zaman, gömülü dişlerin tedavisi göz ardı edilse de, aşağıdaki konular gömük diş tedavisinin ne kadar önemli olduğunu gösteren niteliktedirler:

  • Gömülü dişlerden kaynaklanan diş kayıplarının önüne geçilir
  • Diş çürümelerinin önüne geçilir
  • Ağızda kist ve tümör oluşmasını engeller
  • Sağlıklı bir diş sıralaması olmasına yardım eder
  • Ağız kokusu problemlerini ortadan kaldırır ve daha temiz dişlerin olmasını sağlamaktadır.
Gömülü dişler alındıktan sonra: Morarma ,  şişlik veya ağrı oluyor mu?

Gömülü diş operasyonunun sonucunda, dişin çevresindeki dokulara çeşitli baskılar uygulandığı için şişlikler, yer yer morarmalar ve ağrılar olabilmekte. İlk dönemde, bu tip durumlar normal karşılanır ve iyileşme sürecinin bir parçası görülmelidir. Ancak morarma, şişme ve ağrılar artarak , ara vermeden sürüyorsa doktorunuza bu konu ile ilgili bilgi vermeniz gerekmektedir. Bu ağrıları en aza indirmek için, buz kompres uygulaması genellikle tercih edilendir. Diş ağrılarına karşı ise çözüm olarak tedavi süreci için verilen ilaçları eksiksiz ve disiplinli bir şekilde kullanılması gerekir. Doz ve saat olarak, ağrı kesicilerin uygun bir şekilde kullanılması gerekmekte.