fbpx
 

Uçuklar (Herpes Virüsü)

Uçuk Nedir, Neden Olur?

Uçuk, dudak ve çevresinde görülen yaygın bir viral cilt enfeksiyonudur. Özetle herpes simpleks isimli virüstür. Bu virüs dudaklarda, diş etlerinde, dilde, ağzınızın damağında ve yanak iç kısımlarında ağrılı yaralara neden olur. Ayrıca daha nadir olarak ateş ve kas ağrıları gibi şikâyetlere yol açabilir. Herpes simpleks virüsü sadece insanları etkiler.  Ağız içi yaraları en çok 1-2 yaş arası çocuklarda görülse de her yaştan insanı etkileyebilir. İnsanlar, enfekte tükürük, mukoza veya deriye dokunarak uçuk virüsünü kaparlar.İlk enfeksiyondan sonra virüs, yüzdeki sinirsel dokularda uyku haline geçer. Daha sonraki dönemlerde zaman zaman aktif hale gelerek tekrarlayan enfeksiyonlara neden olur. Virüsün en bulaşıcı hali bir yaranın mevcut olduğu dönemdir. Fakat herhangi bir belirti olmasa bile virüs başkalarına bulaştırılabilir. Oldukça bulaşıcı olduğundan, çoğu insan yetişkinlikten önce virüsle enfekte olmuştur. Güneş ışığına maruz kalma, yorgunluk, stres ya da hormonal değişiklikler gibi tetikleyiciler virüsü harekete geçirerek ortaya bir uçuk çıkarır. Uçuklar genellikle dudakta veya dudakların kenarında patlar. Uçukların tedavisi yoktur, ancak antiviral ilaçlar meydana gelme sıklığını azaltabilir. Herpes virüsü vücuda alındıktan sonra enfeksiyon üç aşamada kendini gösterir:

  1. Birincil enfeksiyon: Virüs cilde veya mukoza zarına girer ve çoğalır. Bu aşamada, ağızda yaralar ve ateş gibi belirtiler gelişebilir. Virüs herhangi bir yara ve belirtiye neden olmayabilir. Kişi uçuk geçirdiğini anlamaz. Buna asemptomatik enfeksiyon denir. Asemptomatik enfeksiyon, belirtilerle seyreden hastalıktan iki kat daha sık görülür.
  2. Pasif dönem: Virüs, enfekte olmuş bölgeden omurgada bulunan ve dorsal kök ganglionu adı verilen sinir dokusuna geçer. Bu bölgede tekrar ürer ve pasif hale geçer.
  3. Nüks: Kişi duygusal veya fiziksel streslerle karşılaştığında virüs yeniden aktif hale geçerek yeni yaralara ve belirtilere neden olabilir.

Dudak uçuğuna ne iyi gelir, nasıl geçer? Dudak uçuğunu geçiren doğal yöntemler ve evde yapılacak çözümler

Uçuk belirtileri nelerdir?

Uçuk virüsü ile ilk kez karşılaşan bazı bireylerde ağız içi yaralar görülür. Diğerlerinde ise hiçbir belirti yoktur. Virüsle temas ile belirtilerin ortaya çıkması arasındaki süre kuluçka süresi olarak bilinir ve 2 ila 12 gündür. Çoğu insanda bu süre ortalama olarak 4 gün sürer. İlk kez virüsle karşılaşmadan sonra belirtiler en sık 1 – 5 yaş arası küçük çocuklarda görülür. Belirtiler hafif veya şiddetli olabilir ve genellikle virüsle temas ettikten sonraki 1 ila 3 hafta içinde ortaya çıkar. Şikâyetler 3 hafta kadar sürebilir ve çoğu durumda 2 – 3 hafta içinde iz bırakmadan tamamen iyileşir. İlk enfeksiyondan sonra tekrar eden uçukta belirtiler sıklıkla daha hafiftir. Uçuk çıkmadan hemen önce görülen uyarı işaretleri şunları içerir:

  • Dudak veya etrafındaki deride kaşınma,
  • Yanma, ağrı,
  • Karıncalanma

Kabarcıklar görünmeden önce ise şu şikâyetler görülebilir;

  • Boğaz ağrısı
  • Ateş
  • Yorgunluk
  • Kas ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Boyun lenf bezlerinde şişlik
  • Yutma sırasında ağrı
  • Sinirlilik

Uçuğa bağlı içi sıvı dolu kabarcıklar veya kızarıklık; dudaklar, diş etleri, ağız içi veya boğazda görülebilir. Kabarcıklar kümeler halinde aniden ortaya çıkar. Bu kabarcıklar kısa bir süre sonra patlar ve açık yaraya dönüşür. Yara, kırmızı bir taban üzerinde küçük, sığ, gri ülserler şekilde görülür.  Birkaç gün sonra kabuklanmaya başlar ve daha kuru ve sarı görünür. Ağız içi yaralar ise ağrılıdır ve ağrı başlangıçta en şiddetlidir. Ağrı nedeniyle yeme ve içme zorlaşır.

Yaralar dudaklarda, diş etlerinde, dilin ön kısmında, yanaklarda, boğazda ve ağzın çatısında oluşabilir.

  • Diş etleri hafifçe şişmiş ve kırmızı olabilir ve diş etlerinde kanama görülebilir.
  • Boyun lenf bezleri şiş ve ağrılı hale gelebilir.
  • Herpes virüsü 20’li yaşlardaki gençlerde boğaz ve bademcikler üzerinde sığ ülserlere ve grimsi bir kaplamaya neden olabilir.

Belirtileri tetikleyen faktörler şu şekilde sıralanabilir;

  • Adet dönemleri veya hormonal değişiklikler
  • Güneşe fazla maruz kalmak
  • Vücut ısısının yükselmesine bağlı ateş
  • Stres
  • Enfeksiyonlar
  • Dudakta tahriş ve kuruluk

ucuk nasil gecer

Uçuğu Geçirmek İçin Ne Yapabilirsiniz?

1. Soğuk kompres uygulaması

Soğuk ve nemli bir bez uçuklu bölgedeki kızarıklığı azaltabilir, kabuklanmayı gidermeye yardımcı olabilir ve iyileşmeyi hızlandırabilir. Eğer uçuğunuz varsa ağrıyı hafifletmek için bu yöntemi deneyebilirsiniz.

2. Sarımsak

Antiviral özelliklere sahip sarımsakla uçuğunuzdaki şişkinliği azaltabilir ve iyileşmeyi hızlandırabilirsiniz. Bunun için ezdiğiniz bir diş sarımsağı uçuğun bulunduğu yere koyarak 5 dakika bekleyin. Uçuk geçinceye kadar her gün tekrar edebilirsiniz.

3. Elma sirkesi

Uçuğu geçirmek için uygulanan en eski doğal yöntemlerden biri de elma sirkesi. Elma sirkesi antibakteriyel, antiseptik ve iyileştirici özellikleri sayesinde yaraya neden olan virüsün yok edilmesi için etkilidir. Uçuğu kurutarak virüsü öldürür. Pamuğunuzu elma sirkesiyle ıslatıp yaranın üzerine sürün. Sirkeyi 15 dakika boyunca uçuğun üzerinde tutun ve uçuk geçene kadar her gün iki kez tekrarlayın.

4. Nane yağı

Nane yağı, içindeki antiviral bileşenler sayesinde uçuğu geçirmede etkilidir. Uçuk çıkacağını anladığınızda bir ya da iki damla nane yağını kulak çubuğuna damlatın ve o bölgeye sürün.

5. Bal ve sirke

Antiviral özellikli bal ve sirke de uçuğu geçirme konusunda etkili bir ikili. Bir yemek kaşığı balı biraz sirkeyle karıştırıp macun haline getirerek virüslü bölgeye uygulayın. Bal ve sirke uçuğun iyileşmesine yardımcı olacaktır.

6. Aloe vera

Cilt için yararlı olan ve pek çok bileşen içeren aloe vera da uçuğun kısa sürede kurumasına yardımcı olur. 1 çay kaşığı aloe vera jelini uçuğun üzerine masaj yaparak yayın ve uçuk geçene kadar her gün bu işlemi tekrarlayın.

7. Meyan kökü

Meyan kökünün uçuk düşmanı olduğunu biliyor muydunuz? Meyan kökünün içeriğinde olan gliserizin isimli asit, büyüyen ve gelişen virüsleri durdurarak yaralara karşı saldırıya geçer. Meyan kökü tozu ile suyu biraz karıştırarak macun haline getirebilir ve direkt yaraya sürebilirsiniz.

8. Süt

Bazen yaraya derman bir adım ötede olabilir. Evet, süt de uçuk geçirmeye yardımcı doğal bir yöntem. Bir parça pamuğu süte batırın ve birkaç dakika boyunca yaranın üzerinde tutun. Hemen yıkamaya gitmeyin, bir süre uygulayın ve bekleyin.

9. Çay çiçeği yağı

Çay çiçeği yağının halledemeyeceği sorun yok gibi… Antibakteriyel iyileştirici özelliği herkes tarafından bilinen çay çiçeği yağı sayesinde uçuğunuzdan bir günde kurtulabilirsiniz. Gün içinde uçuğa süreceğiniz çay çiçeği yağını yatarken de uygulayın.

10.Krem ve merhemler

Uçuk için ayrıca antiviral kremler veya merhemler de mevcut. Bu krem ve merhemlerle kaşıntı, acı ve rahatsızlığın giderilmesini sağlayabilirsiniz.